Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ježíškova vnoučata znovu startují. Pomůžeme vykouzlit šťastné Vánoce tisícům osamělých seniorů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Přesně za týden znovu startuje charitativní akce Ježíškova vnoučata, díky které můžeme splnit Vánoční přání osamoceným seniorům. V čem tkví kouzlo této akce?

Článek

Ježíškova vnoučata je projekt, který již několik let pořádá Český rozhlas za spoluúčasti domovů pro seniory z celé České republiky. Díky tomuto projektu můžeme splnit přání osamoceným seniorům, kteří jsou často sami a nemají nikoho, kdo by jim na Vánoce, dal byť jen jeden malý dáreček. Lidé si často přejí věci, které by jim udělaly radost.

Ale v čem tkví hlavní princip a kouzlo této akce? Jednoznačně v tom, že dokážeme udělat radost někomu, kdo si to zaslouží. Senioři v domovech důchodců jsou převážně lidé, kteří nemají příbuzné a zůstali úplně sami. A je jedno, z jakého důvodu. Ale i lidé v domovech přeci mají právo žít spokojený život tak, aby si dokázali užít chvilku radosti.

Splnit přání seniorům je krásný pocit

Já osobně se této akce účastním každý rok, kdy si vyberu 2-3 seniory, kterým se snažím splnit jejich přání. Je to velmi jednoduché. Na oficiálních stránkách této charitativní akce si vyberete seniora buď podle města, kde právě žijete, nebo podle toho, co se vám líbí a máte možnost splnit. Některé domovy pro seniory se nacházejí i ve městech, kde žijeme, takže zakoupený dárek můžete seniorovi dovést i sami. A to je vskutku ten nejkrásnější pocit, který můžete zažít.

Sama jsem minulý rok vezla dárek paní Jarušce z Valašského Meziříčí, protože jsem jela za rodinou na Vsetín. S paní Jaruškou jsem se osobně setkala a dárek jí předala. Do dnešního dne jsme v kontaktu a alespoň jednou týdně této milé paní zavolám. Ale to není povinnost. Seniorovi můžete k dárku přiložit i milý vzkaz, který ho zahřeje u srdce. Další osobní kontakt není vyžadován a záleží jen na vás, zda budete chtít s tímto člověkem zůstat v kontaktu či nikoliv.

Přání všeho druhu

Nemusíte se bát, že byste nemohli přispět maličkostí. Lidé si v tomto projektu přejí vskutku skromné dárky, od balíčku cukrovinek, dobré kávy, předplatného časopisů po nějaký milý výlet či setkání se slavnou osobností. V mé paměti utkvělo přání, kdy si paní Jarmila z nejmenovaného domova pro seniory přála setkat se s papežem ve Vatikánu. Díky hodným lidem se vybraly penízky na její cestu do zahraničí a seniorka se tak s duchovním otcem opravdu setkala.

Někteří senioři mají vskutku divoká přání, toho se nesmíte bát. Někdo si přeje seskok padákem, druhý vlastní jezdící invalidní vozík a někdo si napíše o teplé ponožky do svých oblíbených pantoflích. Jen při rezervaci přání dejte pozor. V jeden den smíte zarezervovat pouze jedno přání a do určité doby ho musíte splnit. Proč tedy neudělat dobrý skutek a nevykouzlit úsměv na tváři tomu, kdo si to zaslouží? Vždyť nám to nic neudělá a někomu tím naopak můžeme změnit život.

Anketa

Znáte projekt Ježíškova vnoučata a využíváte ho?
ANO
100 %
NE
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Zdroje: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz