Hlavní obsah
Lidé a společnost

Joseph Merrick: Kvůli svému vzhledu a handicapu se stal atrakcí v obludáriu, kde mu říkali Sloní muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Nikdo z nás si neumí představit, jak náročný život musí být, pokud člověk trpí nějakým handicapem. Své o tom věděl i Joseph Merrick, kterému se lidé smáli. Svůj život ukončil jen proto, že chtěl alespoň na chvíli žít jako normální lidé.

Článek

Od malička vyčníval

Roku 1862 se do chudé rodiny narodil třetí syn Joseph. Rodina žila v malém a chudém městě Leiceseter, které je dnes považováno za třinácté nejlidnatější město ve Velké Británii. Jen krátce poté, co se Joseph narodil, si jeho maminka všimla, že je se synem něco špatně. Jeho kůže se začala abnormálně měnit, chvilkami vypadal jako slon, protože jeho pokožka byla velmi hrubá. Postupem času se začaly měnit i jeho rty, které se neskutečně zvětšovaly. Vše však bylo bez zjevné příčiny a nikdo netušil, co se s ním děje. Jeho změnu nakonec završil velký kožní výrůstek, který se mu udělal přímo uprostřed čela.

Úraz, který mu změnil život

Aby toho pro celou rodinu nebylo málo, jako malý chlapec ošklivě upadl a vážně si poranil kyčel. K jeho celkovému postižení tak přibyla ještě špatná chůze, kdy výrazně napadal na jednu nohu. Svůj osud nesl statečně, nestyděl se za svůj život a snažil se žít normálně. Pomáhala mu v tom i láska jeho maminky, která svého syna bezmezně milovala. Když mu však bylo 11 let, postihla ho velká tragédie.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Z domova utíkal často, ale ve svých sedmnácti letech zmizel definitivně. Raději chudobinec, než nadávky a posměch od vlastní rodiny.

Jeho maminka zemřela po krátké nemoci a on tak zůstal na vše sám. Jeho tatínek se o něho staral, ale když se podruhé oženil, pro Josepha to znamenalo doslovné peklo. Jeho Macecha se mu i se zbytkem rodiny posmívala, trápila ho a velmi často ho mlátila. Celá situace se pro něho stala natolik nesnesitelná, že raději utekl z domova a nechal se zavřít do místního ústavu pro tělesně postižené. Snažil se pracovat, nechtěl být závislý na pomoci druhých, ale nikde ho nevzali. Všichni se báli, že by kvůli svému vzhledu mohl odradit zákazníky.

Stal se pouťovou atrakcí

Proto se dostal do naprosto bezvýchodné situace. Nevěděl, co si má počít, a tak se rozhodl, že ze sebe nechá udělat pouťovou atrakci. Nechal se zaměstnat jako atrakce v obludáriu. Pro něho to bylo ponížení, kterého se za svůj krátký život dočkal. Joseph, když pomineme jeho defekt, byl velmi chytrý a nadaný chlapec. Začalo se mu říkat Sloní muž. Zde si ho všiml člověk, kterého jeho vzhled zaujal. Byl to vyhlášený lékař, který mu chtěl pomoci. Úspěšný chirurg Frederick Treves ho důkladně vyšetřil a také vyfotografoval. Joseph se následně vydal do Evropy, kde se měl za vidinou velkých peněz vystavovat ostatním lidem v obludáriu.

Foto: wikimedia Commons/Public domain

Takto ho doktor Treves dokázal vyfotografovat, aby zaznamenal jeho jedinečný vzhled, který byl v té době unikátní. Jakou přesně trpěl ubohý mladý muž nemocí, se dodnes neví.

Jenže manažer, který mu práci slíbil, ho o všechny peníze okradl. Proto zavolal doktoru Trevesovi, který ho nechal převést zpět do Londýna. Nechal ho hospitalizovat u sebe v nemocnici a snažil se ho dát dohromady. Jejich přátelství se čím dál tím více stupňovalo. Postupem času však Joseph začal mít deprese a na procházky chodil jen večer, aby ho lidé neviděli. Josepha jednoho dne jeho přítel lékař našel bezvládně ležet v jeho posteli mrtvého. Psal se rok 1890, kdy Joseph dobrovolně ukončil svůj život tím, že si lehl, protože se snažil být alespoň trochu normální. Joseph vždy zásadně spal vsedě, protože kdyby si lehl, zlomil by si vaz. Jeho hlava byla natolik těžká, že spaní vleže měl výslovně zakázáno. A na zlomený vaz nakonec zemřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz