Hlavní obsah
Umění a zábava

Komedie Sám doma ukrývá velká tajemství: Pavouk nebyl rekvizitou a Macaulay Culkin se vážně zranil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: 20th Century Fox/Wikimedia Commons

Není mezi námi snad jediného člověka, který by neznal tuto legendární komedii. Ta se stala velkou vánoční klasikou, na kterou se těší celá rodina. Tři díly, které nás přivedou do jiného světa. Věděli jste však, že se natáčení neobešlo bez komplikaci?

Článek

Sám doma, Sám doma 2: Ztracen v New Yorku, Sám doma a bohatý. To jsou tři nejvýznamnější díly této nestárnoucí rodinné komedie, která se na televizních obrazovkách vysílá od roku 1990. Není mezi námi snad jediná osoba, která by tuto komedii neviděla a nemilovala. Ačkoliv se vysílá i několikrát do roka, stala se jednoznačně tím největším vánočním hitem.

Tento film, jehož děj se odehrává během vánočních svátků, vypráví příběh mladého Kevina McCallistera, který byl omylem zapomenut doma, když jeho rodina odjela na vánoční dovolenou. Následuje série humorných a napínavých scén, kdy Kevin čelí dvěma nešikovným zlodějům. Scénky jsou někdy napínavé a lidé mnohdy přemýšleli, jak se vlastně něco takového mohlo natočit. Samotné natáčení se však neobešlo bez komplikací. Na place došlo i k vážnému zranění hlavní hvězdy. Kromě toho některá zvířata, která jsme ve filmu mohli vidět, rozhodně nebyly rekvizitou, ale jednalo se o skutečné živé tvory. O to děsivější bylo pro herce natáčení, které si nakonec všichni dokázali maximálně užít.

Hlavní hrdina si dodnes nese na památku jizvu

Lupič Harry, když se během jedné ze svých velkých akcí pokoušel dostat do domu rodiny McCalistrových, tak trochu neodhadl situaci a hlavní hvězdě filmu, tehdy devítiletému herci Macaulay Culkinovi způsobil na tu dobu velké a nepříjemné zranění. Všichni si asi pamatujeme na scénu, kdy malý Kevin zůstal viset na dveřích a Harry na něho křičel, že mu ukousne všechny prsty, hezky pěkně jeden po druhém.

V ten moment si herec vůbec neuvědomil, že se jedná jen o hru a do své role se vžil natolik, že malému herci skutečně do prstu kousl. Tomu následně tekla krev a musel být ošetřen. Dodnes si tak nese na své pravé ruce jizvu, která mu vždy připomene natáčení filmu, který ho dostal na vrchol. Jenže sláva a bohatství se na jeho životě postupem času podepsalo a herec se dostal do vážných problémů. Bral drogy, pil alkohol a ztratil téměř všechny přátele. Z tohoto špatného období se však dokázal znovu vyšplhat až na vrchol a dnes je vzorným otcem od rodiny.

Pavouk nebyla rekvizita

Pamatujete si na scénu, kdy Harry spadl na zem a byl v bezvědomí? Během tohoto okamžiku mu na obličej vylezla obrovská tarantule, kterou měl Buzz McCallister ve svém pokoji. Původní plán režiséra byl takový, že se použije replika pavouka, který by se snadno odstranil a nehrozilo by žádné nebezpečí. Vzhledem k tomu, že se jednalo o velmi blízký záběr, byl však tento nápad během několika sekund zamítnut a rozhodlo se, že pavouk bude skutečný. Poté, co Harry ležel na zemi a křičel, když spatřil pavouka na své tváři, svůj hysterický křik jen předstíral, aby pavouka nevystrašil a ten jim posléze doopravdy neutekl.

Dům, kde rodina bydlela, se stal turistickou atrakcí

Snad největší zajímavostí je fakt, že dům, ve kterém rodina bydlela, poskytl k natáčení manželský pár. Za kolik ho manželé konkrétně štábu poskytli, nikdo neví. Domy v sousedství jsou však pravé a stojí zde dodnes. Co se o tomto domě téměř vůbec neví je fakt, že manželé, kteří tento dům vlastnili, zde po celou dobu natáčení v tomto domě žili. Na jejich pozemku musel štáb vybudovat ještě jeden malý domek, který po natáčení zase zbourali. „Konkrétně šlo o Kevinův domek na stromě. Nic takového se původně na pozemku nenacházelo, filmaři ho postavili jen pro účely filmu,“ uvedl server Mental Floss. Pokud byste se rozhodli vydat do Spojených států a vidět tento dům, je volně přístupný. Adresa domu je 671 Lincoln Avenue ve Winnetce, Illinois.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz