Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mary Ann Bevan bývala opravdu krásná dívka. Po nemoci se stala jednou z nejošklivějších žen světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Bývala spokojená, měla vše, co chtěla, a nikdy neměla nouzi o hmotné věci. I tak se díky zákeřné nemoci dostala na samé dno. Z krásky se totiž stala nejošklivější žena světa. Se svým osudem se nedokázala nikdy smířit.

Článek

Vše začalo v roce 1920, kdy se v jednom z cirkusů rozlehl opravdu velký smích. Žena velmi podivné vizáže se začala na pódiu předvádět při velmi zajímavých kreacích. Publikum však její výkon ocenilo velkým potleskem. Ta dáma, která všechny bavila, byla právě Mary Ann Bevan, někdejší kráska, která měla velmi pohnutý osud. Svým životem se dokázala zapsat do dějin a navždy dostala nálepku nejošklivější ženy světa.

Mary Ann Bevan se narodila 20. prosince 1874 jako Mary Ann Webster. Maminka ji na svět přivedla jako naprosto zdravé a okouzlující miminko. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se Mary měla v životě dostat do nějakých zdravotních potíží. Pocházela z velké a bohaté rodiny.

Pracovala jako zdravotní sestřička a chtěla pomáhat lidem

Celé dětství strávila v Londýně a měla celkem sedm bratrů. Když se rozhodovalo o jejím budoucím povolání, Mary měla jasno. Vystudovala střední zdravotní školu a začala pracovat jako zdravotní sestřička. Už jako malá holčička si pravidelně hrála s panenkami a říkala, že jednoho dne takové dívky bude zachraňovat právě ona. Vždy měla obětavé srdce. Její život byl naprosto dokonalý a na co sáhla, v tom se jí dařilo. Jenže taková rodinná pohoda se změnila v roce 1906, kdy Mary začala trpět vysokými horečkami a nevolnostmi. Následně ji byla diagnostikována vzácná nemoc, která se objevuje jen u malého procenta lidí. Jednalo se o akromegalii. Akromegalie znamená hormonální porucha, která je způsobena nadprodukcí růstového hormonu. Nemoc se podepsala na jejím zdraví, ale i vzhledu. Postupem času se nemocnému člověku začnou měnit rysy v obličeji a zvětší se mu nohy i ruce do gigantických rozměrů.

Z krásné dívky se stala atrakce v obludáriu

Manny Ann Bevan bývala jako mladá dívka opravdu krásná a pohledná. Muži se do ní zamilovali na první pohled. Když se na ni však člověk podíval ke konci jejího života, jen stěží byste poznali tu dívku, kterou jste znali jako malou. A mnoho jejích přátel proto od ní dávalo ruce pryč. Nikdo se s ní nechtěl veřejně scházet, rodina se začala za její vzhled stydět. Mary svůj osud jen velmi těžko snášela. Lékaři jí nedokázali pomoci. Zvětšily se jí končetiny a nos, vyboulila čelist a její jemné rysy v obličeji byly pryč. Jediný, kdo neustále stál po jejím boku, byl její manžel, který svou ženu miloval přesně takovou, jakou byla. Ten ale v roce 1914 náhle zemře na mrtvici a Mary na vše zůstala sama.

Musela uživit děti

Musela živit své čtyři děti, ale věděla, že do práce nastoupit nemůže. Nikde by ji nezaměstnali. Proto si sehnala jen obyčejné a málo placené brigády. Jednoho dne si ale vzpomněla na farmáře Thomase, se kterým se bavila o svých problémech. Ten Mary poradil, aby se zúčastnila soutěže nejošklivějších žen. Svou vizáží ihned porazila všech 250 konkurentek, a tím získala i pochybný titul, se kterým se však proslavila. Následně začala vystupovat na různých poutích a tržištích, kde se prezentovala jako atrakce pro lidi. Musela snášet celodenní posměchy a kritiku. Její zdravotní stav se začal prudce zhoršovat, ona však věděla, že její děti ještě nejsou zajištěny.

V roce 1920 narazila na inzerát, že se shání nejošklivější žena světa. Mary tam poslala svou fotografii a ihned dostala pozvánku do zábavního parku Dream Land. Její kariéra se začala psát v USA. Návštěvníci parku si ji mohou prohlížet jako živoucí atrakci v obludáriu. Jenže posměch a nadávky se jí vyplatily a za necelé dva roky vystupování si vydělala přibližně 20 000 liber. Dnes by se tato částka psala v řádech milionů. V práci v zábavním parku pokračuje až do roku 1933, kdy umírá ve věku 59 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz