Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mládež je bez pohybu: Děti mají problémy s páteří, sedí shrbení u počítače, ale rodičům to nevadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/public domain

Před nedávnou dobou mě na internetu zaujal článek o tom, že si dnešní děti stěžují na neustále bolesti zad a páteře. Údajně za to mohou těžké aktovky, které nosí do školy. Není na čase se zamyslet nad tím, kde je skutečný problém?

Článek

V posledních dnech se stále více řeší téma, které mě velmi zaujalo. Děti údajně hodně bolí záda, nemohou se hýbat a mají problémy s páteří. Někteří lidé, kteří se nazývají odborníky, ačkoliv nemají vystudovanou žádnou zdravotní školu tvrdí, že za to mohou nepřiměřeně těžké aktovky, které děti musí každý den nosit do školy. K tomu bych tedy ráda uvedla, že děti v dnešní době nemusí veškeré sešity a knihy nosit domů, něco si mohou nechávat ve škole a například středoškoláci mohou mít učivo v tabletu či počítači. Do školy většinou chodí s napůl prázdným batohem, který mají na zádech ležérně pohozený a jediné, co z něho kouká, je dvoulitrová láhev vody. Ovšem snažím se na tento problém podívat i z druhé strany. Mohou za to opravdu školní pomůcky?

Děti bolí záda

Děti prý mají velmi často potíže s páteří, nemohou se hýbat, stěžují si na bolesti a někteří jedinci dostali od svého praktického lékaře propustku z tělesné výchovy. Pohyb tak mají nulový a stejně jsou unavení. Proč tedy lékaři dítě naopak nepodpoří v tom, aby se více hýbalo? Z mého průzkumu na několika základních a středních školách jsem zjistila, že ze 100 dotazovaných respondentů má přesně 68 dětí napsanou propustku na tělesnou výchovu. Když jsem se jich anonymně, v rámci svého průzkumu k diplomové práci zeptala na to, proč necvičí, zda mají například nějaké zdravotní problémy, bylo mi řečeno, že se jim nechce a rodiče jim propustku zařídili.

Když jsem se zeptala, proč jim pohyb tak vadí, dozvěděla jsem se, že by se museli namáhat a místo toho raději hrají hry na telefonu nebo počítači. To jsem také na vlastní oči viděla. Učitelé s tím bohužel nemohou nic dělat, vzhledem k tomu, že je žák z této hodiny uvolněn, jen sedí na lavičce a může si buď dělat úkoly do školy, nebo si povídat s ostatními, v krajním případě být i na telefonu. Pro něho se tato hodina stává volnou, jediný detail je ten, že nesmí opustit budovu školy, pokud není zletilý.

Foto: Pixabay/Public domain

Děti dříve trávily většinu svého volného času venku na hřišti. Dnes je vidíme spíše u počítače a je to opravdu smutný pohled.

Celé dny sedí u počítače

Když jsem se tedy dotazovala na to, co dnešní mládež podniká ve svém volném čase, z průzkumu jednoznačně vyplynulo, že pravidelně po škole celé odpoledne sedí u počítače, nemají žádnou ergonomickou židli a někdy u počítačových her vydrží sedět i celý víkend v kuse. Když pak musí s rodiči například na nákup, nebo na rodinnou návštěvu, jsou znudení a telefon ani tam nepustí z ruky. Z průzkumu navíc vyplynulo, že mnoho dětí chodí spát velmi pozdě, druhý den jsou unavení a nedokáží se soustředit na nové učivo ve škole. To se následně negativně podepíše na jejich prospěchu, což očividně rodičům nevadí. Kdyby jim to totiž vadilo, donutí své dítě cvičit a nebudou jim zajišťovat omluvenky z tělesné východy.

Volný čas už venku netráví

Kde jsou ty doby, kdy děti přišly ze školy a běhaly se svými vrstevníky po městském sídlišti nebo v okolí rodinného domu. V dřívějších dobách dívky chodily s panenkami, chodily na dětská rande nebo kafíčka. Chlapci naopak běhali po hřišti, hráli fotbal a domů chodili unavení a vysportovaní. Dřívější mládež vypadala zcela jinak, chlapci měli svaly, měli více pohybu, nebyli unavení a zvládli téměř cokoliv.

Dnešní mládež nevyjde ani tři patra bytového domu, neunese těžký nákup a jsou velmi protivní. A čím je to způsobeno? Možná se mnou nebudete souhlasit, ale dle mého názoru za to může především špatná výchova a také to, jak dítě dokáže rodič motivovat a jít mu vzorem. Pokud dítě u rodičů vidí jen ležení na gauči, nic nedělání a neustále facebookování, nemůžeme se divit, že pokračuje ve stejných stopách. Ne nadarmo se totiž říká, že co dostaneme do vínku od našich rodičů, to začneme praktikovat i my sami ve svém životě.

Anketa

Uvolnili byste své děti z tělesné výchovy?
ANO
0 %
Jen, pokud by to bylo nutné.
0 %
NE
100 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Zdroje: Autorský text, názor autora, vlastní dotazování

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz