Hlavní obsah
Lidé a společnost

Náčelník Galvarino přišel v boji se Španěly o ruce: Na pahýly si přivázal nože a chránil svoji zem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Skutečný hrdina. Tak se o náčelníkovi Galvarinovi hovoří ve španělských dějinách. Bezruký bojovník se totiž i přes vážná zranění postavil svým nepřátelům a připravil jim opravdové peklo.

Článek

Náčelník Gavarino. Skutečný bojovník, nebo také muž, který neusnesl potupu a částečnou prohru. Každý si ho vykládá po svém, ale jeho příběh je jen jeden. Stal se hrdinou, který bez rukou dokázal vybojovat své vlastní vítězství a bezpečnost. Jeho příběh se začal psát na počátku 16. století, kdy se Mapučové z dnešního území Chile a Argentiny statečně do posledních sil bojovali proti španělské nadvládě. Španělsko v tu dobu mělo opravdu vyysoké postavení a tito lidé neměli tak velké vybavení, aby dokázali svou zemi a domovy ubránit bez následků.

Válka v Araucu

V 16. století byl Galvarino vskutku vyspělý muž, který bojoval proti svým nepřátelům. Jednalo se o doslovné ztělesnění mapučského odporu, kdy jeden jediný muž dokázal zachránit celý svět. Španělé totiž v tu dobu dostali touhu někoho dobývat, chtěli se nad někým povyšovat a něco vlastnit. Téměř každý se jim poddal, protože si nikdo netroufl na boje s tímto mocným státem.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Náčelník Galvarino

A proto se v roce 1557 vydali do města Lagunillas, kde zajali 150 lidí a porazili tisíce mapučských bojovníků. A právě mezi zajatými byl i náčelník Galvarino. Španělský guvernér Garcia nařídil mapučské bojovníky zavraždit. Pro Galvarina vybral obzvláště krutý osud. Byly mu useknuty obě ruce, což ho nadosmrti poznamenalo.

Rozhodl se bojovat

Galvarino se po tomto útoku cítil ponížený a rozhodl se španělským bojovníkům postavit. Bolest, kterou prožíval, snášel bez mrknutí oka. Rozhodl se totiž, že tito krutí bojovníci neuvidí jeho bolest a utrpení. Takovou radost jim neudělal. Španělé zamýšleli toto zmrzačení jako vzkaz: vzdejte se, nebo čelte vyhlazení. Jeho vůle však byla silnější. Za svou bojovnost získal také vysoké postavení. Byl mu svěřen oddíl bojovníků, a to i přesto, že mu chyběly obě dvě ruce. On si však poradil. Ke svým pahýlům si důkladně připevnil nože, se kterými se naučil bojovat. Pro nepřátele se rozhodl připravit krutou odvetu za to, jak se k němu zachovali.

O měsíc později se proto Galvarino se svými bojovníky znovu setkal se Španěly v bitvě u Millarapue. Ačkoli Španělé se svými smrtícími děly a zbraněmi zvítězili, Mapučové vydrželi a pokračovali v boji za svobodu až do 19. století. Bezruký bojovník Galvarino všem dokázal, že statečnost a odvaha nezná hranic, stejně tak, jako bojovný duch, kterého v sobě má snad každý z nás.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz