Hlavní obsah

Neudělal jsem maturitu, no a co? Tak hold půjdu na pracák, tam je taky dobře

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Maturita - strašák studentů nebo zbytečný papír? Tuhle otázku si klade nejeden mladý člověk, který se potýká s neúspěchem u zkoušky dospělosti. Ale je to opravdu konec světa? Pojďme se na to podívat z trochu jiného úhlu.

Článek

Maturita je pro mnoho lidí symbolem vstupu do dospělosti. Jenže co když to nevyjde? Panika, stres a pocit selhání jsou na denním pořádku. Ale hele, není to tak horký! „Maturita není všechno. Důležitější je, co umíte a jak se dokážete prosadit v reálném životě,“ říká kariérní poradce Jan Novák. A má pravdu. Vždyť kolik úspěšných lidí známe, kteří maturitu nemají?

Alternativy k maturitě: Není všem dnům konec

Takže jste neudělali maturitu. No a co? Svět se nezboří a možností máte pořád spoustu. Pojďme se podívat na některé z nich:

  1. Učňovské obory: Řemeslo má zlaté dno, to platí i dnes! V době, kdy je na trhu nedostatek kvalifikovaných řemeslníků, může být vyučení se v oboru skvělou volbou. Elektrikáři, instalatéři, truhláři - ti všichni jsou na trhu práce žádaní a často si vydělají víc než mnozí vysokoškoláci.
  2. Rekvalifikační kurzy: Nová šance pro nový start. Úřad práce nabízí širokou škálu rekvalifikačních kurzů, od IT přes účetnictví až po kosmetické služby. Je to skvělá příležitost, jak získat nové dovednosti a nastartovat kariéru v oboru, který vás opravdu baví.
  3. Podnikání: Kdo říká, že potřebujete maturitu, abyste rozjeli vlastní byznys? Mnoho úspěšných podnikatelů začínalo bez formálního vzdělání. Důležité jsou nápady, odhodlání a schopnost učit se za pochodu.
  4. Práce v zahraničí: Možná je čas vyrazit do světa! Práce au-pair, sezónní práce v turistických letoviscích nebo třeba práce na farmě v Austrálii - to všechno jsou možnosti, jak získat cenné zkušenosti a zlepšit si jazykové dovednosti.

Maturita jde udělat i na podruhé, jen se toho nebát

Nedali jste maturitu na poprvé? Vždyť to není žádné drama. Pokud vás to fakt štve, můžete to zkusit znovu. Statistiky ukazují, že asi 20 % studentů, kteří napoprvé neuspějí, to zvládne na druhý pokus. Není to špatné, co? „Napoprvé jsem to nezvládla kvůli trémě,“ říká Anička, 20 let. „Ale pak jsem si řekla, že to nevzdám. Rok jsem pracovala, abych si vydělala na přípravný kurz, a napodruhé už to vyšlo. Ten pocit, když jsem držela maturitní vysvědčení v ruce, byl k nezaplacení!“

Překvapivě mnoho firem dnes klade větší důraz na praktické dovednosti než na formální vzdělání. „Hledáme lidi, kteří umí myslet, ne jen papouškovat naučené věci,“ říká personalistka Lenka Svobodová z velké IT firmy. Neudělat maturitu není konec světa. Je to jen jedna kapitola vašeho života. Důležité je nevzdávat se a hledat nové cesty. Vždyť i Bill Gates nebo Mark Zuckerberg nedokončili školu, a podívejte se, kam to dotáhli!

Pracák - Opravdu ta nejnutnější varianta?

Jasně, slovo pracák zní děsivě. Ale víte, že úřad práce může být i užitečný parťák? Nabízí spoustu možností:

  • Pomoc s hledáním práce
  • Rekvalifikační kurzy zdarma
  • Kariérní poradenství

Tak co, pořád si myslíte, že je to konec? Já říkám, že je to teprve začátek nového dobrodružství. Tak do toho, ukažte světu, co ve vás je!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz