Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ohňostroje během Silvestra jsou zlo. Zrušme je a bude klid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/public domain

Nový rok se blíží a jako vždy se tradičně na Silvestra budou pouštět ohňostroje. Lidé se předhání, kdo má lepší, a někteří začínají svou výbavu ukazovat od časného rána. To ale vážně nemůžeme vydržet bez této barevné zábavy?

Článek

Zase tu máme Silvestr, období, které opravdu nesnáším. A proč? Protože mi vadí neustále bouchání petardami a pouštění ohňostrojů, které nás všechny tolik obtěžuje. Když si večer chcete v klidu lehnout k televizi nebo si číst knížku, neustále někdo venku vypouští rachejtle i pozdě večer, obtěžuje tím celé okolí a nedá se přitom spát. Mám doma navíc kočku a psa, kteří nemají velké rány vůbec rádi. Nechápu, kde se vzala tradice pouštět ohňostroj a proč si na tom všichni tak zakládáme? Jakoby to nešlo bez toho, vždyť je to taková obyčejná zábava z obchodu, která nadělá akorát nepořádek, zápach a ještě je nebezpečná.

Osobně se domnívám, že silvestrovské oslavy by se klidně mohly uskutečnit bez ohňostrojů nebo alespoň pomocí takových, které by byly tiché. Vždyť každoroční novoroční oslavy až do pozdní noci jsou únavné téměř pro všechny. Navíc nemůžeme jít vyvenčit ani svého domácího mazlíčka, který v tomto období velmi trpí. Hlavně u nás na sídlišti to bývá mnohdy divoké. Lidé se nebojí pouštět ohňostroj i v blízkosti aut a domů, takže se už několikrát stalo, že silvestrovská zábava se změnila v drama, kdy došlo k požáru. A to samé petardy, které především mladí lidé bezmyšlenkovitě vyhazují na chodníky a vůbec se nedívají, zda jde někdo za nimi.

Každý si chce užít zábavu

Bohužel dnešní Silvestr už není to, co dříve. Dnes je to jen o tom, aby se každý ukázal, zamachroval před kamarády, opil se a následně dělal nepořádek. Druhý den vidíte na ulici zbytky po těchto bujarých oslavách, kdy městské služby mají plné ruce práce. Navíc tato pyrotechnika ničí životní prostředí a naše ovzduší. Dnes přeci existuje tolik zajímavých alternativ, které bývají krásné, neškodné a navíc bezhlučné. Bohužel lidé jsou schopní zábavní pyrotechniku pouštět i na poli nebo pastvině, zvířatům přímo za zády, takže následně musí policie a všechny záchranné složky řešit ještě zraněná a agresivní zvířata, která se bojí. Tohle opravdu není v pořádku, nebo snad ano? Stojí nám za to během jedné noci ublížit tolika nevinným tvorům, kteří se nemohou nijak bránit?

Měli bychom si uvědomit, že právě zvířata hluk z této pyrotechniky vnímají několikrát silněji než my lidé. Když jsem si pročítala diskuze na sociálních sítích, dočetla jsem se, že lidé se naopak bouří, když města zrušila novoroční ohňostroje z pietních důvodů. Osobně se domnívám, že v této nelehké době nejsou ani ohňostroje na místě. Rány, které tato zábavní pyrotechnika vyvolává, totiž mohou psychicky ublížit i těm, kteří se nepřímo dostali do kontaktu se střelcem na pražské vysoké škole. A to je další důvod, proč bychom měli být ohleduplní a oslavy přizpůsobit aktuální situaci. Ohňostroje mohou být, ale bez hluku. Měly by se zrušit a byl by klid.

Anketa

Zrušili byste na Silvestra ohňostroj?
ANO
58,3 %
NE
41,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz