Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ponožky v sandálech, konzervy, předbíhání a počítání peněz. Češi dělají na dovolené zvláštní věci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blogerka Terka

Pomoc. Zase začínají prázdniny a Češi si musí hned na začátku léta udělat ostudu v Chorvatsku. V této krásné zemi jsme přímo vyhlášení tím, že nosíme ponožky v sandálech. Proč máme tento hloupý zvyk a je to snad naše poznávací znamení?

Článek

Některé národnosti na dovolené vůbec nepoznáme, ale pak jsme tady my, Češi, kteří máme hned několik poznávacích znamení. Nejvíce jsme jimi proslavení v našem oblíbeném Chorvatsku, kam se každoročně vydají statisíce českých turistů. A o trapasy zde rozhodně není nouze. Ponožky v sandálech, konzervy, předbíhání a počítání peněz. Češi dělají na dovolené zvláštní věci

Ponožky v sandálech

Když jsme s rodinou zamířili k našemu oblíbenému stánku se zmrzlinkou, místní prodavač se pozorně zadíval na naše nohy. Trochu jsme nevěděli, co se děje a mě napadlo, zda některé z našich dětí nevyšláplo lejno. Ale nic, nohy byly čisté. Tak jsem se směle zeptala, zda je něco v nepořádku a proč se tak dívá na naše nohy. Prodavač se jen usmíval a vysvětlil mi, že jsme první Češi, které vidí, jak nosíme obuv bez ponožek, které jsou až ke kolenům. Dodal také, že to vzbuzuje pozornost místních lidí a stáváme se tak trochu chorvatskou atrakcí.

Byla jsem překvapená, ale protože byl prodavač skutečně milý a ochotný, ještě chvilku jsme si povídali. Ptala jsem se ho, jak může vědět, že jsme Češi, když ani nemluvíme. On mi řekl, že jedině lidé z České republiky nosí ponožky v sandálech nebo žabkách. Jiné národnosti to prý nedělají, a proto si je skutečně jistý, odkud pocházíme. Začala jsem se tomu smát, protože mi tento zvyk přijde skutečně socialistický. Náš tatínek také s oblibou nosil ponožky v sandálech, ale že se tím jednou ve světě proslavíme, to by mě nenapadlo.

Foto: Blogerka Terka

Čechy na dovolené poznáte už na dálku. Mají hned několik typických znamení.

Hlavně být všude první

Další zvláštností, se kterou jsme se v Chorvatsku nepěkně zapsali, je naše hezké české předbíhání. Češi prý musí být všude první, a proto velmi často předbíhají nebo se doslova cpou, aby na ně přišla řada. Dokonce se nebojí stát ve frontě několik hodin dopředu jen proto, aby měli ty nejlepší místa. Pokud by měli stát ve frontě na zmrzlinu, bylo by to pro ně naprosto nereálné. Proto to zkusí vzít z druhé strany a většinou se jim tímto trikem povede předběhnout celou frontu poctivě čekajících lidí. Na tom ale není nic špatného, protože všichni známe zlaté české pořekadlo - kdo dřív přijde, ten dřív mele.

Konzervy jsou nejlepší na oběd

Další specialitou nás Čechů je vaření konzervy na oběd. Ať už si je hezky zavaříme doma, nebo si je nakoupíme v sámošce do rezervy, má to svoje výhody. Ušetříme peníze, ohřejeme si oběd a máme jídlo. Jsme tím skutečně vyhlášení a když k tomu přidáme pěkně zabalenou Májku v krabičce a dva krajíce chleba, jsme plážoví borci. Paštiky totiž Češi velmi rádi vozí na dovolené a berou si je k moři jako malou svačinku během dne.

Přepočítáváme a přepočítáváme

Ano, Češi mají skutečně zvláštní zvyk, a to schovávat účtenky a neustále něco přepočítávat. V kempu si sednou ke stolku, vyndají účtenky a přepočítávají, kolik dnes utratili peněz v přepočtu na naši českou měnu. Když to zjistí, přepočítají si své rezervy, přidělí si peníze na druhý den a vyrazí do obchodů. Zde se nezdráhají smlouvat o cenách a prosit o slevu. To jim ale většinou nevyjde. Ale pozor, někteří prodejci na tržišti smlouvání přímo milují, takže zde jsme my Češi skutečně ve svém živlu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz