Hlavní obsah
Aktuální dění

Povodně v Česku se stupňují: Na těchto místech to bude nejhorší, lidé začínají balit zavazadla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: che, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Výhledová situace povodní se posouvá více na východ republiky, nejvyšší vzestupy očekáváme během soboty a neděle. Ústřední povodňová komise apeluje na dotčené kraje a obce, aby realizovaly veškerá možná protipovodňová opatření.

Článek

Česká republika se připravuje na mimořádně rozsáhlé povodně, které by podle varování meteorologů mohly o víkendu postihnout téměř celou zemi. Extrémní povodňové ohrožení platí pro většinu území včetně Prahy a Středočeského kraje. Nejvydatnější srážky se očekávají na severním návětří hor od Jizerských hor po Beskydy, v Železných horách a Žďárských vrších. V některých oblastech může spadnout až 200 mm srážek, přičemž v Jeseníkách se předpokládá dokonce více než 400 mm.

Na řadě toků hrozí překročení 50leté vody, v povodí Sázavy, Svratky, Svitavy, Chrudimky a Novohradky nelze vyloučit ani 100letou vodu. Situaci bude komplikovat silný vítr s nárazy až 90 km/h, na horách dokonce až 110 km/h. Úřady vydaly několik důležitých doporučení. Od pátečních 18 hodin se doporučuje omezit vstup do lesů a parků kvůli riziku pádu stromů. Lidé by měli zabezpečit své nemovitosti a vyklidit cenné věci ze sklepů. Doporučuje se také sledovat aktuální informace na webu Českého hydrometeorologického ústavu a speciální povodňové mapě, která byla vytvořena ve spolupráci s Mapy.cz. Informace, jak Mapy.cz používat, najdete zde.

„Doporučujeme dotčeným krajům a obcím realizovat veškerá dostupná protipovodňová opatření s cílem ochrany obyvatel a majetku, začít už i fyzicky provádět povodňové hlídky a myslet i na opatření na zmírnění povodně, například na pytlování. Dále také doporučujeme obcím a obcím s rozšířenou působností připravit se na rozvodnění drobných vodních toků v důsledku silných lokálních srážek. Zároveň doporučujeme občanům, aby od pátečních 18 hodin do odvolání omezili vstup do lesů a parků s ohledem na výstrahu před pády stromů. ČHMÚ ve spolupráci s Mapy.cz vytvořili povodňovou mapu, kde je možné online sledovat aktuální povodňový stav na území ČR.“

Města a obce již začaly se stavbou protipovodňových bariér a přípravou dalších ochranných opatření. Vodohospodáři vypouštějí přehrady, aby vytvořili prostor pro příchozí vodu. Hasiči a další složky Integrovaného záchranného systému jsou v pohotovosti, přičemž připraveno je až 100 000 profesionálních a dobrovolných hasičů. Obyvatelé v ohrožených oblastech by si měli připravit evakuační zavazadlo a bedlivě sledovat aktuální informace.

Ministr životního prostředí Petr Hladík zdůraznil, že situace je velmi vážná a vyzval obyvatele k maximální opatrnosti a připravenosti na možné extrémní povodně. Ministr zemědělství Marek Výborný informoval o probíhajících přípravách v jednotlivých povodích a stavbě mobilních protipovodňových stěn v ohrožených lokalitách. Ministr vnitra Vít Rakušan ujistil, že všechny složky Integrovaného záchranného systému jsou připraveny a intenzivně komunikují se samosprávami.

Ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder upozornil, že situace se může rychle měnit a doporučil sledovat aktualizované hydrologické informace na oficiálních stránkách ústavu. Povodňové orgány by měly při přípravě na povodeň zohlednit možnost extrémní povodně, zejména v oblasti Jeseníků a Českomoravské vrchoviny. Občané mohou zjistit informace o záplavových zónách na speciální mapě povodňového nebezpečí Ministerstva životního prostředí.

Zdroje: účast na tiskové konferenci ministerstva

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz