Hlavní obsah
Lidé a společnost

Profesionálové Bodie a Doyle působili jako nerozlučná dvojka: Ve skutečnosti se nesnášeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/public domain

Úspěšnou britskou detektivku Profesionálové si pamatuje snad každý z nás. Ačkoliv hlavní hrdinové vypadali na první pohled jako nerozlučná dvojice, ve skutečnosti se nesnášeli a nedokázali spolu vydržet v jedné místnosti.

Článek

Seriál, který se během několika málo let dostal téměř do celého světa. Hlavní hrdinové filmu byli na první pohled otupělí detektivové, kteří se ničeho nebojí. Ačkoliv seriál vznikal v dobách socialistické vlády a režimu, který nedovolal západní filmy, zde i přísní sověti udělali výjimku. Film odkoupili a začali ho vysílat i v tehdejším Československu. Mělo to však jeden háček. Směly se ukazovat jen ty díly, které zásadně nekritizovaly komunistický režim. To tvůrci seriálu velmi rádi do svých dílů praktikovali. I tak si ale lidé stihli užít několik dílů zbrusu nové kriminálky, která pohltila především dospívající mládež.

Nezapomenutelní hrdinové

První díl se začal vysílat 30. prosince 1977. Ve Velké Británii byl tento krimi seriál považován za obzvláště dokonalý a lidé na něho netrpělivě čekali. V seriálu se neustále dokola objevovali tři hlavní postavy. Zpočátku Agent Cowley a Bodie. Mimochodem Bodie byl pořádný kus chlapa, do kterého se tehdy zamilovala snad každá mladá dívka. Přibližně v osmé minutě seriálu se do seriálu dostává i Doyle. Bodie a Doyle se zrovna předháněli v tom, kdo z nich to umí lépe s pistolí. V tom je vyrušil jejich šéf Cowley a oznámil jim, že jedou ke svému prvnímu výjezdu. Od té doby parta, která spolu táhne za jeden provaz.

Bodieho si zahrál britský herec Lewis Collins, který se herectví věnoval již od mládí. Doyla ztvárnil Martin Shaw, který později přiznal, že kamarádi byli pouze ve filmu. Ačkoliv to vypadalo, že jsou na první pohled nerozlučnou dvojící, bylo tomu tak jenom na place. Ve skutečnosti se nesnášeli, lezli si na nervy až to dopadlo tak, že spolu nedokázali být ani v jedné místnosti. Postupem času se jeden druhému vyhýbal. Situace se mezi nimi vyhrotila natolik, že kdyby nezasáhla produkce, jeden druhého by uškrtil. V seriálu však vypadali jako největší profesionálové a nedali na sobě svou rivalitu a nepřátelství nijak znát.

Collinsovo ego utrpělo ujmu

Tvrdí se, že za špatné nálady hlavního hrdiny mohl především jeho osobní život. Bodie, který v seriálu vypadal jako divoch a hrdina, byl i v soukromém životě akčním člověkem. Proto se také rozhodl vstoupit do Special Air Service, kde se podrobil speciálnímu výcviku. Jeho role tajného agenta se mu natolik zalíbila, že takovou práci chtěl dělat i v soukromí. K SAS ho však nezvali a mohla za to právě jeho herecká kariéra, která by jeho profesionální nasazení výrazně omezovala. Představoval totiž významné bezpečností riziko, a proto by nemohl plnit náročné úkoly. Poté, co ukončil svou hereckou kariéru, začal prodávat příslušenství k počítačům. Lewis Collins zemřel 27.11. 2013 po pětiletém boji s rakovinou.

Shaw byl kliďas

Stejně tak, jako v seriálu, byl i ve skutečnosti Martin Shaw opravdovým kliďasem. Jen tak se nerozčílil, a podle všeho právě jeho klidná a flexibilní povaha měla rozčilovat jeho hereckého kolegu. Život Martina Shawa byl opravdu nudný. Stal se významným aktivistou za práva a ochranu zvířat. Několik útulků také celoživotně podporoval a nechal vybudovat. Nikdy nepil alkohol a stal se vegetariánem. Po skončení úspěšného seriálu Profesionálové se stáhl do soukromého života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Profesionál

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz