Hlavní obsah

Radovan Lukavský: Manželka zemřela na rakovinu, syn mu zemřel v náručí na srdeční záchvat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Maruš Nevolová – http://www.signaly.cz/fotkyAlbum.php?albumId=5081, Volné dílo,

Jméno RADOVANA LUKAVSKÉHO (†88) bude pro nás vždy spojené se zvláštním osudem výjimečného herce a zásadového člověka. Přál si, aby se s ním kolegové rozloučili s úsměvem na rtech. Sám měl ale za sebou velmi smutný osud, který ho velmi trápil.

Článek

Herec Radovan Lukavský (†88) se narodil do silně věřící rodiny. Možná i proto si rodiče nepřáli, aby se živil herectvím. On se ale nakonec přece jen dostal k divadlu a brzy exceloval na prknech, která znamenají svět, i před filmovou kamerou, například jako Václav Thám v seriálu F. L. Věk.

Manželka onemocněla rakovinou

Radovan se ještě během svého prvního angažmá oženil s Ludmilou (†79), za svobodna Motyčkovou. V roce 1949 se jim narodil syn Ondřej (†57) a dalších dětí se už bohužel nedočkali. Když Ludmila onemocněla rakovinou, bylo jasné, že se jejich sen o velké rodině nevyplní. Ani v tuto chvíli Lukavský neztrácel naději, že se jeho žena uzdraví. Jako silně věřící člověk se každý den vroucně modlil a prosil Boha o pomoc.

Ačkoli jim lékaři nic neslibovali, Ludmila se prý jednoho dne rozhodla, že bude žít, a to také dodržela. Když jí pak lékaři po náročné léčbě sdělili, že je v pořádku, snad ji to ani nepřekvapilo. Tak silná byla její víra a touha po životě. Manželství výrazných osobností bylo plné vzájemné lásky a úcty.

Syn dostal záchvat a zemřel mu v náručí

Není proto divu, že když Ludmila v roce 2005 zemřela, tak se Radovan nedokázal s její smrtí smířit. Naštěstí tu byl syn Ondřej, který o svého otce obětavě pečoval. Jednoho dne spolu dva odjeli na chatu, ze které se měl Radovan vrátit sám. Ondřej totiž dostal silný srdeční záchvat a zemřel svému otci přímo v náručí.

Jen o několik měsíců později, přesněji 10. března 2008, pak Radovan odešel do nebe za svými milovanými. Když kolegové vyprovázeli Lukavského na pohřbu, nechyběly smích ani slzy, znovu si uvědomili, jak to byl výjimečný člověk. Velký herec si totiž nepřál žádné slzy, ale naopak láhev dobrého vína, při které se všichni smíříme s odchodem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Radovan Lipus
Jan Lukavský

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz