Hlavní obsah
Názory a úvahy

Roušky se vrací na scénu. Co na to říká naše imunita?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Všichni jsme si mysleli, že rouškové období máme již za sebou. Jak se však zdá, tento strašák nám stále visí nad hlavou.

Článek

V posledních týdnech se neustále na internetu objevují varovné zprávy o tom, že nás znovu začíná ohrožovat covid. Všichni si asi máme stále v živé paměti rok 2020, kdy vláda téměř z minuty na minutu rozhodla o tom, že uzavírá všechny školy. Tehdy se všichni školáci ve 12:00 doslova vyřítili ze škol, ale nikdo z nich netušil, že se tam do konce roku už nevrátí. Učitelé museli rázem pochopit nový koncept výuky a pro rodiny to byl někdy velký finanční problém. Mnoho matek muselo doma zůstat na ošetřovném a pořídit svému dítěti výpočetní techniku. O tři dny později došlo k úplnému uzavření obchodů a služeb. To jen tak na krátké připomenutí této děsivé situace.

Roušky i venku

Proto také došlo k nařízení, že lidé musí nosit povinně roušky, a to i venku. Všichni jsme tedy začali šít roušky, které byly opravdu velmi stylové. Postupem času jsme však zjišťovali, že se v roušce nedá vydržet. Když se o pár měsíců covid vrátil, přišlo znovu nařízení o nošení roušek. To už hodně lidí nedodržovalo a kritizovala to i široká odborná veřejnost. Roušky totiž mnoha lidem ničily imunitu a jejich ochranná funkce již nebyla taková, jaká asi ze začátku měla být. Pamatuji si na doby, kdy moje maminka pracovala v obchodě a roušku musela mít 12 hodin na puse. V horku v MHD kolabovala a nikdo na to nebral ohledy. V tu dobu jsme si řekli, že tohle už zažít nechceme.

Roušky se vrací na scénu

A nyní, na začátku podzimu znovu čtu příspěvky o tom, jak je znovu nutné zavést povinné nošení roušek. Naše imunita je však po minulém opatření tak zničená, že si jí někteří budou dlouhou dobu budovat. Já sama jsem od ledna byla 6× nemocná, kdy se mi neustále vracely různé virózy, rýmy, apod. Covid jsem měla celkem 3×, ale ten poslední byl opravdu hrozný. A jak to tedy teď bude s námi? Společnost je rozdělena na dvě části, a to samé i lékaři, kteří nevědí, na jakou stranu se vlastně postavit. Jedni jsou pro, aby se roušky v rámci ochrany společnosti zavedli, druzí přiznávají, že by roušky už nenasazovali.

Podle vládních informací, které jsou z května tohoto roku, byl covid zařazen mezi běžné infekční nemoci. Nyní však je covid dle epidemiologů nebezpečný a je nutné nosit roušky. Jak to tedy s námi dopadne, ještě nevíme, každopádně bychom si všichni měli povinně koupit roušky a připravit se, že si je znovu nasadíme. Pokud k tomu tak dojde, musíme to jen respektovat. Nic jiného nám samozřejmě nezbyde.

Zdroj článku: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz