Hlavní obsah
Lidé a společnost

Růžena Brožová: První česká miss, které ležela Paříž u nohou, skončila jako žena v domácnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Zkusila něco, co ji vyneslo až na vrchol. Okusila pocit slávy i trápení. Stala se múzou a dívkou, kterou obdivoval celý svět. A především měla nálepku krásné Čechoslovenky.

Článek

Růžena Brožová začínala svou kariéru jako amatérská herečka z kočovného divadla. S rodiči velmi často cestovala po světě a věděla, že ráda poznává cizí lidi. Nebála se vystupovat na pódiu a ráda stála v čele pozornosti. Svým rodičům pomáhala i s těžkou prací. Nebála se obstarávat kostýmy, prala je a žehlila. Tatínek a maminka byli na svou dceru hrdí a chtěli, aby se ve svém životě posunula o něco dál. Viděli její talent a věděli, že Růženka jednoho dne dobije svět.

Za vše mohl otec

Její tatínek jednoho dne donesl domů místní noviny, které vycházely každý týden. V něm nalezl inzerát, kde se psalo, že se hledají mladé a krásné dívky, které umí pózovat. Navíc byla věková kategorie stejná, do které patří jejich Růženka. Rodiče ani na moment neváhali a svou dceru do soutěže přihlásili. A jaká byla odměna pro vítězku? Inzerát nabízel možnost odcestování do Paříže, kde se tou dobou měly konat slavnosti Micaréme, které tam pořádali čeští vlastenci. Tatínek svou dceru vyfotografoval a společně snímek jako odpověď na inzerát odeslali. A pak už jen nezbývalo nic jiného než čekat, jaký přijde výsledek.

Odpověď přišla za několik týdnů

Během svého čekání na odpověď se Růženka dále věnovala své dosavadní práci. Pomáhala rodičům na cestách, snažila se zapojovat do chodu jejich divadla a někdy trávila čas se svými kamarády. Až do onoho dne, kdy u jejich domu zazvonil pošťák a donesl důležitý dopis. „Gratulujeme, zvítězila jste,“ napsali v dopise. Porota měla nelehký úkol z tří set přihlášených dívek vybrat ty nejhezčí. Největší čest však Růženka dostala tím, že pro její postoupení hlasoval i vyhlášený malíř Alfons Mucha. Mělo to však malý háček. S tím, aby vycestovala do zahraničí, nesouhlasili místní úřady. Těm se její výlet nepozdával, a tak se rozhodli, že na společenské šaty pro mladou Růženku nepřispějí žádnými penězi. Čeští vlastenci neváhali, složili se a nechali ušít moravský kroj s šerpou a českým lvem.

Musela se probojovat

Růžena však musela i nadále bojovat. V porotě se totiž usadilo i několik Čechů, kteří v té době žili ve Francii. Nic jí neodpustili, ale zároveň byli velmi pyšní na to, že se soutěže zúčastnila obyčejná dívka z Čech. „Náhodná výprava z Prahy a z Moravy zúčastnila se chutě pařížských slavností, a česká královna sl. Růžena Brožová v rozkošném slováckém kroji sklidila mnoho pozornosti i obdivu,“ napsal 18. března 1910 čtrnáctideník Zlatá Praha. Slov o české královně byly tehdy plné nejen české, ale také francouzské noviny. Dívka jako první získala titul miss v historii naší země. V Paříži následně strávila několik dnů, kdy přijímala několik darů i nabídek ke sňatku.

Úspěšné kariéry se nedočkala

Po návratu do svého rodného domova se Růženka rozhodla, že by se chtěla stát herečkou. K tomuto povolání ji to táhlo už odmala. Mohlo za to divadlo, které její rodiče vlastnili. Jenže její partner Antonín byl proti tomu. Proto se Růženka rozhodla, že se s ním rozejde. Mělo to však jeden háček. Její přítel Antonín dokázal zařídit, aby její bratr nemusel za první světové války nastoupit na frontu. Růžena mu byla zavázaná a vzala si ho za manžela. Slavná dívka, které ležela Paříž u nohou, tak skončila jako žena v domácnosti. Od té doby na ní všichni zapomněli a ona zemřela v 84 letech jako obyčejná městská žena.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz