Hlavní obsah
Názory a úvahy

Trump před volbami: Génius, nebo muž na pokraji zhroucení?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shaleah Craighead , Public domain, via Wikimedia Commons

Americké prezidentské volby se blíží a s nimi i další díl politického dramatu jménem Donald Trump. Bývalý prezident, který se znovu uchází o nejvyšší post, v poslední době budí rozruch svými kontroverzními výroky a chováním. Co se to s ním děje?

Článek

Musím říct, že sledovat Trumpovo vystoupení je jako jízda na horské dráze. Jednu chvíli mluví o své genialitě, aby vzápětí odbočil k tématům, která s prezidentskou kampaní nemají nic společného. Jeho projevy jsou plné odboček, nedokončených myšlenek a občas i vyloženě bizarních tvrzení. Nedávno například přirovnal sám sebe k Hannibalu Lecterovi a mluvil o žralocích bojujících proti elektrickým výbojům. Upřímně, někdy mám pocit, že sleduju spíš stand-up komika než prezidentského kandidáta.

Experti bijí na poplach a obávají se o jeho zdraví

Není divu, že Trumpovo chování vyvolává obavy u politických pozorovatelů. Někteří dokonce mluví o tom, že je na pokraji definitivního zhroucení. Ale ruku na srdce, neslyšíme podobné předpovědi už od roku 2016? Trump má totiž zvláštní schopnost přeměnit i ty nejkontroverznější momenty ve svůj prospěch. Jeho podporovatelé často interpretují jeho neortodoxní chování jako znak autenticity a odvahy jít proti systému.

Zajímavé srovnání přinesla Elaine Kamarck z Brookings Institute, která přirovnala Trumpa k žákovi šestého ročníku, který něco nahlas četl ve třídě a celkově je rozzlobený, že je tam a ne na fotbalovém hřišti. Musím se přiznat, že toto přirovnání mě pobavilo. Představa Trumpa jako puberťáka, který by radši hrál fotbal, než řešil státnické záležitosti, není až tak daleko od reality.

Co to znamená pro volby?

Přes všechny kontroverze a varování expertů Trump zůstává silným kandidátem. Jeho podporovatelé jsou loajální a zdá se, že čím víc je kritizován, tím víc se semknou kolem něj. Otázkou zůstává, jak jeho chování ovlivní nerozhodnuté voliče. Budou zaujati jeho nespoutanou osobností, nebo je to naopak odradí?

Osobně si myslím, že Trump je jako politický fenomén skutečně jedničkou, která nemá obdoby. Jeho schopnost přitáhnout pozornost a mobilizovat své příznivce je neoddiskutovatelná. Zároveň ale jeho styl vládnutí a rétorika vzbuzují oprávněné obavy o stav americké demokracie. Ať už si o Trumpovi myslíme cokoliv, jedno je jisté - americké prezidentské volby 2024 budou nesmírně zajímavé sledovat. A kdo ví, možná nás Trump ještě překvapí. Koneckonců, není to poprvé, co by experti jeho šance podcenili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz