Hlavní obsah
Sport

Ukrajinci v sobotu obsadili letenský stadion. Kromě fotbalu poděkovali Česku za pomoc a pohostinnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

V sobotu si Ukrajinci doslova podmanili letenský stadion. Utkali se tady v mezinárodním zápasu a přitom stihli poděkovat i České republice za solidaritu. Celá akce se nesla ve velmi dojemném duchu.

Článek

Ukrajinci poděkovali České republice za to, co pro ně dělá. Podmanili si proto letenský stadion, kolem něhož bylo spoustu bezpečnostních opatření. Všichni totiž měli obavy, jak tento velký den dopadne. Vyhlášený stadion pražské Sparty se tak rázem proměnil do žlutomodré vlajky a svou zemi podporovali v jejich prvním zápase během války na území České republiky.

Už na dálku byly vidět jejich vlajky

Když jsme v sobotu odpoledne projížděli Prahou, již na dálku byly všude vidět žlutomodré vlaky, slyšet ukrajinštinu a na hlavním vlakovém nádraží se objevily davy Ukrajinců. Lekli jsme se, co se děje, protože o tomto mezinárodním zápase jsme neměli nejmenšího tušení. Bylo to opravdu zajímavé vidět lidi, kterým se v jejich rodné zemi boří domovy, jak oslavují a těší se na svůj významný zápas. Konečně měli alespoň trochu radosti v očích a na chvíli zapomenou na starosti, které každý den prožívají. Především strach a úzkost mnoho z nich ovlivňuje více než rok. A proč hrají u nás? Je to především z bezpečnostních důvodů, protože Ukrajinci od té doby, co jejich zemi napadlo Rusko, hrají mezinárodní utkání mimo domov.

Nezapomněli poděkovat Česku

Naši přátelé na tomto zápase byli a řekli nám, že situace na místě byla velmi dojemná. Ukrajinci několikrát poděkovali České republice za to, že je přijala, ale také za pomoc, kterou jim poskytujeme. Nezapomněli poděkovat českému lidu za to, jak se k nim chová. Největší dík směřovali pražské Spartě, která jim poskytla svůj stadion. „Děkujeme České republice za vaši pohostinnost,“ blikalo během utkání mimo jiné na reklamních bannerech nejen na stadionu, ale i kolem něj. I fanoušci vyjádřili svým hráčům velkou podporu, a na Letnou se sjelo přes 10 000 Ukrajinců, kteří si chtěli užít alespoň trochu zábavy a odreagování. Sport přeci nemůže za to, co se děje v jejich rodné zemi. A fandil opravdu celý stadion, protože výkřiky a jásot byl slyšet i do nedalekého obchodního centra. Následně tramvaje, autobusy a vlaky byly natolik přeplněny, že běžní cestující neměli možnost nastoupit.

Ukrajinské odpoledne

Celá tato sportovní akce by se tak dala nazvat jako sportovní ukrajinské odpoledne v Praze, které nemá obdoby. Něco takového Praha ještě nezažila a jak je vidět, ani samotný letenský stadion, který na tento den připravil spolu s policií mohutná bezpečnostní opatření. Jednoznačným vítězem se stala Ukrajina.

Když se na konci zápasu hráči rozestoupili do středového kruhu, společně s lidmi na tribunách několikrát hlasitě zvolali slovo Ukrajina.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz