Hlavní obsah
Aktuální dění

V Opavě je voda až do prvního patra. Lidé musí z domů pryč, ulice se proměnili ve vodní lagunu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Blogerka Terka

Opavské sídliště Kateřinky se v sobotu ráno ocitlo pod vodou, když se řeka Opava vylila z koryta. Voda začala zaplavovat ulice a vchody do panelových domů v ulici Antonína Sovy.

Článek

Mezi paneláky se vytvořila menší řeka, která s sebou strhává odpadkové kontejnery. Situace se rychle zhoršovala. Ještě v šest hodin ráno bylo sídliště suché, ale kolem osmé hodiny už voda tekla ulicemi. Některá parkoviště byla kompletně zatopena, naštěstí si lidé stihli odvézt svá auta.

Obyvatelka Jana Klapetková vzpomněla na povodně v roce 1997, kdy byla hladina vody o metr výše. Doufá, že se současná situace nevyrovná té z před 27 let. Již v sobotu večer vyzval primátor Opavy k evakuaci bytů v přízemí a prvních patrech. Stovky lidí lokalitu opustily, mnoho obyvatel však zůstalo ve svých bytech ve vyšších patrech a sledují stoupající hladinu řeky i nově vzniklou lagunu v ulici Antonína Sovy.

Edita Ulrichová, která bydlí v pátém patře a nemusela být evakuována, poznamenala, že podle prognóz se dalo očekávat, že k záplavám dojde. Částečně pod vodou se ocitlo i Kolofíkovo nábřeží. Situace na sídlišti Kateřinky zůstává kritická a obyvatelé s obavami sledují další vývoj.

„Lidé by v tuto dobu vůbec neměli chodit do přírody. Situace je vážná a pokud lidé nemusí ven, tak raději ať zůstanou doma. Usnadní to práci i záchranářům a všem lidem, kteří likvidují následky tlakové níže Boris,“ řekl radní města. Situace je podle něho skutečně vážná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz