Hlavní obsah
Sport

Velká pardubická: Opravdu je to závod o koních, nebo o drahých šatech a penězích?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

Dnes začíná 133. legendární závod Velké pardubické. Samozřejmě jako nadšenec a miláček koňů se na tento závod budu dívat. Je to ale opravdu jen o koních a jejich výsledcích? Řekla bych, že pointa celé akce je trochu jinde.

Článek

Velká pardubická se každý rok pořádá tradičně v Pardubicích. Stejně jako předchozí ročníky se i letos na tuto akci sjede mnoho lidí nejenom z Čech, ale i ze zahraničí. Koně se pravidelně se svými žokeji připravují na tento důležitý závod a někdy v televizi máme možnost vidět i nepěkné pády. Proto jsem si dnes pročítala diskuze na internetu, kde se lidé proti těmto významným jezdeckým závodům bouří.

Týraní zvířat

Zastánci práv a ochrany zvířat se shodují na tom, že kůň přirozeně potřebuje pohyb a závodění miluje. Na internetu se však vyskytují diskuze o tom, že tyto závody jsou pouhé laciné týrání koní, aby se jejich žokejové mohli trochu uvolnit a dát ven veškerý svůj nahromaděný adrenalin. Dále lidé těžko tráví pády koňů, které jsou leckdy fatální. Ne jednou na takzvaném Taxisu přišel kůň o život. Bohužel toto je sport a k tomu nějaké to zranění patří. Proč ale hanit a urážet žokeje, kteří každý den se svými koňmi tráví hodně času, trénují a vybudují si s nimi nějaký bližší citový vztah? Není to podobné, jako když závodí cyklisté nebo lyžaři? Každý sport má něco do sebe. Proto je zcela jedno, zda se to týká koňů nebo psů.

Opravdu jsou závody o koních?

Spíše bychom si všichni měli odpovědět na otázku, zda jsou tyto závody skutečně pouze o koních, nebo o honosných dámách, které se na této akci rádi ukazují. Vstupenky do VIP sektoru totiž stojí téměř 5000. I ve svém okolí jsem se setkala s názorem, že jedna má známá celý rok na tuto akci šetří, aby se mohla ukázat a dostat se do lepší společnosti. Dokonce si kvůli tomu pořídila v nejmenovaném luxusním butiku šaty za 10 000 korun, které prý na takové akci nesmí chybět. Pak se zde všichni samozřejmě předhání v tom, kdo má jaký oblek, jaké šaty a co nejdražší kabelku. V ten moment jdou všechny závody stranou a řešíme pouze finance, značky a nějaké vnitřní pozdvižení ega. Proto přemýšlím, o čem vlastně tato akce doopravdy je a proč tam tito lidé ve skutečnosti chodí? V čem je tedy skutečná pointa Velké pardubické?

Co bude po závodech?

Kromě toho, že se z jednoho koně a jeho žokeje stane absolutní vítěz, se účinkující a návštěvníci této akce budou následujících 14 dnů prezentovat jako ti, kdo na této akci byli. Někteří si dokonce rádi s nadsázkou přidají nějaký příběh o tom, kolik na daného koně vsadili, kolik vyhráli a jak si celou akci užívali. Nebude chybět ani nekonečná masa fotografií na sociálních sítích, kde tito lidé budou prezentovat především sami sebe a na koně nevyjde místo. Někteří z nich totiž z celé akce nemají jedinou fotku koně, ale jejich telefony se hemží několika selfíčky a fotografiemi s ostatními VIP návštěvníky.

Zdroj: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz