Hlavní obsah
Finance

Vláda chce, aby Češi vybírali peníze u penzijního spoření po tisícovce. Lidé se proti tomu bouří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vláda ČR

Četla jsem článek o tom, že vláda chce zakázat Čechům jednorázové výběry ze svého penzijního pojištění. Proč? Trochu se nad tím zamyslíme.

Článek

Zřejmě každý slyšel ve svém životě větu, že by si měl spořit na důchod. Někteří mají penzijní pojištění od té doby, co poprvé nastoupili do práce. Každý měsíc si na své konto posílají například 500 korun a ono to za celý život udělá pěknou častku. Vždyť penzijní pojištění také slouží k tomu, aby se lidé v důchodu měli lépe a ušetřili si penízky na horší časy. Na to zřejmě vláda trochu změnila názor.

Zase chtějí obrat lidi?

Vláda v čele s ministrem Stanjurou totiž chystá změny, které se týkají především výběrů a případného zrušení tohoto pojištění. Vláda má totiž svou vizi, kterou se chystá prosadit mezi lidmi. Nejlepší by podle nich bylo, kdyby si lidé své našetřené penízky vybírali postupně, každý měsíc po pár korunách jako přilepšení k důchodu. Podle Stanjury by ideální částka měsíčního výběru měla být 1000 až 3000 korun. K čemu ale lidem jejich peníze jsou, když si s nimi nesmí dělat, co chtějí? Začaly proto mezi vládní koalicí velké debaty o tom, že je na čase zpřísnit podmínky a jednorázové čerpání by nebylo tak výhodné.

Lidé se bouří

Samozřejmě jsem ihned začala pátrat o tom, jaký na to mají názor lidé. Všichni se bouří a nesouhlasí. Moje maminka má sama důchodové pojištění několik let, před nedávnou dobou šla do řádného důchodu, ale když slyšela, co zase vláda vymýšlí za škatulata, své pojištění ihned vypověděla a celou častku si nechala poslat na účet. A podobný krok udělalo mnoho lidí. Ti například v diskuzi u vydaného článku řeší to, že se nechtějí nechat omezovat, kdy si mohou vybrat své peníze a v jaké výši. Marian Jurečka ve svém rozhovoru pro deník Právo prohlásil, že jednorázové výběry peněz považuje za problematické. Proto také souhlasí, aby se podmínky o něco zpřísnily.

Žádné příspěvky k pojištění

Vláda navíc přišla s další novinkou. Pro ty, kteří jsou v důchodu, ale stále mají penzijní připojištění, skončí příspěvky od státu. Většina lidi totiž za dobu vedení svého pojištění dostává jisté procenta jako odměnu. S tím je teď konec. Osobně si myslím, že by si měl každý dělat se svými penězi co chce, a také by se měl sám rozhodnout, kdy si penízky vybere a kdy ne. Je tedy ještě výhodné dělat si pojištění, nebo by si měl člověk šetřit penízky někde „bokem?“

Co si o tom myslíte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz