Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zlata Adamovská je nespokojená se svou malou penzí. Musí chodit do práce a nemůže si užívat klidu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: David Sedlecký – File:Adamovská_Štěpánek_2019.jpg, CC BY-SA 4.0, Wikimedia Commons

Oblíbená česká herečka Zlata Adamovská, která nedávno oslavila 67. narozeniny, je důkazem toho, že věk je jen číslo. Přestože již oficiálně pobírá důchod, její pracovní nasazení a životní elán by mohly závidět i mnozí mladší kolegové.

Článek

Zlata Adamovská přiznává, že důchod jí sice chodí, ale není to žádná závratná částka. Vzhledem k tomu, že stále aktivně pracuje, si však nestěžuje. Herečka zdůrazňuje důležitost osobní odpovědnosti v otázce finančního zabezpečení na stáří. Podle ní by lidé neměli spoléhat pouze na stát, ale měli by myslet na vlastní úspory a vzájemnou pomoc v rodině.

„Já si hlavně myslím, že lidé by neměli spoléhat na stát, ale sami na sebe. Každý by měl myslet na zadní kolečka a mít něco na důchod naspořeno. Vzájemná pomoc v rodině je také důležitá, někde mohou pomáhat děti rodičům, jinde rodiče dětem, podle možností. Vláda by spíš měla koukat, kde ušetřit na výdajích ve veřejném rozpočtu, a hlavně dobře hospodařit s našimi penězi, které jí odvádíme na daních,“ řekla v jednom ze svých rozhovorů.

Pracovní vytížení i čas na odpočinek

I přes nabitý program si Adamovská uvědomuje potřebu odpočinku. Do svého pracovního diáře si proto pravidelně zařazuje čas na relaxaci. Letošní léto bylo pro herečku velmi pracovní - natáčela film, detektivní snímek a zahrála si v připravovaném seriálu. Kromě toho odehrála řadu představení na Letních scénách divadla Studio Dva. Zlata Adamovská si i ve svém věku užívá cestování. S manželem nedávno navštívili Kanadu, kde obdivovali ledovcová jezera, hory a vodopády. Herečka s úsměvem poznamenává, že naštěstí nepotkali medvěda, jinak by si asi už ani nezahrála.

Ráda cestuje a miluje chození po lese

Když srovnává svou generaci s tou současnou, vidí jak výhody, tak i nevýhody. Dnešní mladí lidé mají podle ní více příležitostí cestovat a studovat v zahraničí. Na druhou stranu jsou více závislí na technologiích, zejména na mobilních telefonech. Herečka vzpomíná, že v její době bylo nutné hledat informace v knihovnách a encyklopediích, což považuje za určitou výhodu. Zlata Adamovská oceňuje internet jako jeden z největších vynálezů tohoto tisíciletí, ale zároveň upozorňuje na jeho schopnost požírat čas.

Sama nemá účty na sociálních sítích jako Facebook nebo Instagram. Raději cestuje a ukládá si vzpomínky v hlavě. Herečka také přiznává, že miluje rychlou jízdu autem, za kterou má i nejvíce pokut. Zlata Adamovská tak ukazuje, že i v důchodovém věku lze žít aktivním a naplněným životem. Její přístup k práci, rodině a osobnímu rozvoji může být inspirací pro mnoho lidí, nejen pro její vrstevníky.

Zdroje: autorský text, českédůchody.cz, ahaonline.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz