Hlavní obsah
Aktuální dění

Změna času: Zrušte ho, musíme zadarmo pracovat déle, křičí naštvaní zaměstnanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Public domain

V noci na neděli nás opět čeká změna času. To vždy rozdělí národ na dvě strany. Pro někoho samozřejmost, pro druhého zlo. Ale nejvíce trpí zaměstnanci, kteří jsou na noční službě.

Článek

Standardní neboli astronomický čas. Taková změna nás čeká tuto noc. Ti co mají doma chytré mobilní telefony, nemusí nic řešit. Čas se jim na jejich elektronických zařízeních změní sám. Ručičky hodinek se vrací o hodinu zpět. To znamená ze třetí na druhou. Podle některých odborníků je to vážný problém pro citlivější jedince, kteří mohou začít trpět depresemi, mozkovými příhodami nebo infarkty.

Nejhůře to ovlivní ty, kteří jsou v práci

Ačkoliv se každý nad změnou času rozčiluje, nejhůře jsou na tom ti, kteří zrovna dnes v noci mají noční směnu. Tito lidé zůstanou v práci o hodinu déle a nedostanou za to žádnou kompenzaci. Jak jsem se dozvěděla od své známé, která pracuje v nepřetržitém provozu, když zrovna schytá směnu v den, kdy se mění čas o hodinu zpět, musí v práci zůstat bez nároku na odměnu nebo příplatek. Podle jejího zaměstnavatele je to něco samozřejmého, na co se nebere ohled. Místo dvanáctihodinové směny si tak odslouží třináct hodin v kuse. Během této doby má nárok na dvě půlhodinové přestávky.

Běžná praxe zaměstnavatelů

Podle jedné diskuze na sociální síti jsem se dozvěděla, že takový přístup bývá u většiny zaměstnavatelů zcela běžný. Lidé, kteří pracují v nepřetržitém provozu se tak musí modlit, aby zrovna na ně nepřišla směna. A žádnou výhrou pro ně není ani opačná změna času, tedy ze druhé hodiny ranní na třetí. To by správně dle času měli zůstat v práci o hodinu méně, ale místo toho odcházejí později. Když tak mají noční směnu od 22-6 ráno, musí pracovat buď od 21-6 nebo 22-7. Tu hodinu navíc, kterou v práci musí zůstat, jim znovu nikdo nezaplatí ani nevykompenzuje.

Problém při cestování

Změna času se však výrazně dotkne i těch, kteří zrovna budou tuto noc cestovat. Pokud se vydají na cestu dálkovým vlakem, nebo autobusem, musí se připravit na to, že v dané stanici, kterou určí české dráhy, bude jejich spoj hodinu čekat na svůj odjezd. Pokud tedy plánujete noční cestu s další návazností spoje, s tímto posunem musíte počítat. Mohlo by se vám totiž stát, že vám přípoj kvůli špatně vypočítanému času ujede. To samé se týká i letadel, které se na svém odletu či příletu o hodinu zpozdí. I u těchto dopravců pracují lidé, kteří svou směnu zakončí o hodinu déle, aniž by dostali kompenzaci.

Zdroj: vlastní názor autora

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz