Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fyzika XV. Zdroj pulsů tvoří chod Vesmíru. Pohyb, čas, … K tomu Jan Neruda, 19. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bohumír Tichánek

Vlivy prostorů k fyzikálnímu poznání

Střídavě se lidstvo přiklání ke skutečnosti Vyšších světů, pak zase odklání. Hromovládný Zeus. Ježíš svou obětí nás zachránil (teď už můžeme hřešit?) Jenže který bůh mohl za světové války?

Článek

Nedbalé dodržování dokonce nejstarších pokynů Mojžíšových – nezabiješ. Když toto nedodržovali vládci v době míru, pak si chystali zlé odvety…

Muži se vraceli domů po dokončení Velké války a mnozí říkali: žádný Bůh není. Viděli tolik utrpení… Roztrhání těl.

Ve skutečnosti Bůh dává lidem plnou svobodu. Dobro – zlo, vybírejme. Následky nahoře, po odchodu, nemusí být veliké. Ale co bude dál na Zemi?

Pokud by Bůh nebyl, k čemu prokazovat umělý stvořený Vesmír?

Uplynul dlouhý čas od doby Alberta Einsteina a věda si už příliš neláme hlavu, jaké příčiny, jakých veličin zpomalují čas - byznys ani armáda tu znalost nežádá. Děje se to v následku každého pohybu a také kvůli gravitaci. Anebo proč má být rychlost světla tou maximální ve Vesmíru? Dokonce je to postulát – zásada, která se neposuzuje, prostě je.

Záležitost není řešitelná, protože věda uznává, že Bůh není. Ostatně mi řekl na Břehové ulici v 90. letech jeden vzdělaný člověk, že by si nedovolil před ostatními fyziky předvádět nějaké výsledky, založené na Vyšších civilizacích, na Stvořiteli.

Přirovnání.

~ Asi jakoby někdo měl za úkol zjistit, proč běhá 10 mužů proti jinak oblečeným 10 mužům po zeleném trávníku. Ale balon by neviděl, ten ať je mu neviditelný. Snad by získal podezření, když by viděl několikrát za zápas, že se síť připevněná k brance občas prohne, jakoby do ní strčil silný kruhový úder. Balon být nesmí, ani pomyšlení. Pak mohou běhat z důvodu přechodného šílenství. Ke zjištění, které mužstvo vydá víc energie. Kdo dokáže víckrát nekopnout do protihráče. Kdo přiměje brankáře k úchvatným skokům. A navíc na trávníku bývá stopa po rychlém zvířeti, když hráč předvede kop.

~ Asi jakoby někdo měl za úkol zjistit příčinu chování lidí na chodníku a na silnici. Ale přitom by nic kovového nedokázal vidět. Pak chodci by na kraji chodníku stáli z nepochopitelných důvodů, někdy čekali - neví se na co.

Postup

Za předpokladu, že Bůh je, pak můžu vycházet z různých základů. Svět je dělený na body, stejně tak čas. Dnešní informatika by mohla být pro.

Platí různé výpočetní zákony, ale ty bereme jako samozřejmost, která plyne sama od sebe, z hmoty. Kdežto Vesmír, podložený Zdrojem pulsů, tedy časovou základnou, ten nemohl vzniknout sám od sebe. A právě takový základ nabízí zdůvodnit příčinu zpomalování času při pohybu a také směřuje k definici času.

Další

Propracovaný předchozí článek s 18 obrázky Fyzika XIV. Speciální teorie informatická, STI. Podložená pulsním Zdrojem 21.1.2024

V diskusi je pak odkaz na soubor pdf, kde je na umístění diagramů víc místa.

Věda sleduje své výsledky, činnost fyzika ze záliby jí bývá vzdálená.

*

Něco chápaly i vzdálené netechnické doby; kdo to arabskému učenci asi dal, kde to v sobě vzal?

V arabské filosofické literatuře se projevilo atomistické učení o prostoru a času, které jak známo zavrhoval Aristoteles a v matematické formě Eudoxos a jejich stoupenci. Toto hledisko zastával a rozvíjel Abu´l - Hasan Alií ibn Isamá´íl al-Ašarí. Na základě učení o diskrétním charakteru času a pohybu, mutakallimisté dělali neodůvodněný indeterministický závěr, že v každém právě probíhajícím atomu času Alláh vždy znovu tvoří celý svět a tedy ve světě nemohou existovat žádné příčinné souvislosti. [1]
A. P. Juškevič, Academia, Praha 1977

*

S Janem Nerudou

Jan Neruda (1834 - 1891), jeden z největších českých literátů, měl zájem i znalosti o Vesmíru. V této básničce alespoň nepatrně:

Věřte, že také hvězdičky

Věřte, že také hvězdičky
mnoho, ba mnoho bolí,
každá si s námi naříká
slzavé na oudolí.

Mají svou drsnou lopotu,
točí se, běží, svítí,
sto tisíc mil vám přeběhnou
pro kousek živobytí.

Do únavy se lopotí,
trýzní svá zlatá těla,
kosmický prach si stírají
ze vznešeného čela.

Podle názoru Pavla Suchana z Astronomického ústavu AV ČR neobsahují Písně kosmické věcné chyby a jsou bezchybné dodnes.

*

Nakonec, jak to chodí tam nahoře: Ballada o duši Karla Borovského - Jan Neruda

Zdroj:

[1] Dějiny matematiky ve středověku - A. P. Juškevič. Academia, Praha 1977, s. 290

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz