Hlavní obsah

Feri za to nemůže, posuňte meze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam zprávy

Sněmovna ČR

Nezmiňuje se jeho nízký věk 21 let, když nastupoval do sněmovny. Skandál české politiky byl takto předurčený našimi zákony. Starší muž, a ne mladík by se sbližoval se staršími, zkušenějšími dívkami.

Článek

Ovládání veřejných záležitostí – řízení věcí veřejných – res publika už dávno není v rukou církve. Ta bývala důležitá jak vůči jednotlivým lidem při zpovědi, tak i kázáním v kostele, také ve školství, v armádě. Zásadně podporovala monarchie, až do jejich konců.

Politika byla kdysi feudální – šlechtická, nyní je republikánská. Strnulou církev nahradila pružná sdělovadla, jež společnost ovlivňují různými způsoby a nezpůsoby. Odedávna tisk, nověji rozhlas, pak televize a nyní internet – opět s odlišnými přístupy oproti předchozím. Čtenáři – občané se mohou zapojit do veřejné diskuse ke zveřejněným, záměrně zdůrazňovaným a opakovaným tématům.

Jací jsou a měli by být politici? Souvislosti jsou mnohé; už před lety začal skandál s odchodem mladého nadějného poslance české sněmovny Dominika Feriho (nar. 1996). Soudy probraly jeho velmi nesprávné chování k dívkám, určily trest. Už v době studia na Karlově univerzitě měl být nadprůměrně dominantní.

Původně byly jeho politické kvality vesměs chváleny. Pilný, se zkušeností čtyř let práce v Teplicích; zastupitel i radní. Pro svůj působivý vlasatý vzhled se stal všeobecně známým. V politické straně TOP 09 byl původně zařazen na poslední místo volební listiny v Praze. Avšak získal mnoho preferenčních hlasů, jež ho jednoznačně přivedly do sněmovny, takže roku 2017 se stal poslancem.

Nyní konečně – proč to popisuji?

Po léta se objevovaly názory lidí, kteří mladíka dobře znají, nebo obecně hodnotí případ, anebo politických komentátorů. Staromilců, kteří věděli své o někdejších způsobech chování mládenců k dívkám. A to hlavní, něco od nespokojených dívek, jež ve svém mladém věku obtížně odolávaly jeho energickému naléhání.

Nenacházím však takový přístup, který by zmiňoval jeho věk 21 let, když nastupoval do sněmovny.

Z mého pohledu je toto nezmiňovaným nedostatkem – jeho nízký věk. Skandál české politiky je takto předurčený našimi zákony. Zatímco každý z 81 senátorů má věk nejméně 40 let, u 200 poslanců k tomu stačí věk 21 let.

Rozhled nejmladšího politika snad může stačit na úkoly v jeho obci. Malé nebo velké.

Vyjímečně snad několik nadaných lidí, kteří kdy vstoupili do vrcholné politiky velmi mladí, mohlo mít dobrý rozhled. Jenže později, jako mladí premiéři, opouštěli politiku málo úspěšně. Stanislav Gross byl odstraněný skandálem skrz finance, ani Bohuslav Sobotka nekončil oslavou, ačkoliv byla hodně uznávaná jeho pracovitost. Výsledky takové i jiné.

Dívka z politické strany Věci veřejné, poslankyně od roku 2010, rovněž vstupovala do budovy na pražské Malé Straně ve věku 21 let. Později nastaly kolem ní jisté problémy, snad je lze pojmenovat jako politické zneužití. A především - při skončení mandátu sama uznala, že získávat životní zkušenosti pobytem ve sněmovně nebylo správné.

Nejmladší venkovské vysokoškolačky mohou být jen málo znalé života, když gymnázium jim bývá ochranou před tvrdostmi světa. Poškozené dívenky by asi nekontaktoval politik, který by se dostal v politice nahoru ve věku řekněme 35 let. Nezadaný – nejspíš by hledal kontakty mezi ženami věku 30 nebo 25 let, a ty už by si s jeho společenskou převahou poradily snáze.

Jaké jsou zkušenosti nejmladšího politika oproti padesátníkovi, který už o světě ví mnohem víc? O dobrém, zlém, o souvislostech, které kdy v životě pozoroval nebo používal, odsuzoval. Kolikrát změnil své názory, co se vyplatilo jeho okolí nebo jemu. Může být, že už si zvykl na sobecké přístupy; jsme lidé různí. Někdo zdůrazní čestné přístupy – s nimi přichází do vrcholného orgánu a brzo zjistí, že každodenní politika je jiná. Vždy něco za něco. Jiný si zakládá na své nepodplatitelnosti, ale podceňuje nutnost spolupráce. Šedesátiletý dobře pamatuje, jaký kdy mělo vztah k okolí ať už Polsko, Německo, Rusko a ve které situaci. Jak s českými, stále střídanými vládami, a jak kteří lidé. Jak rychle dopadl politik, který v Moskvě více než pochválil jejich jaderné elektrárny, jak kdysi dávno protestovali Rakušané proti zahájení provozu v Temelíně podle zvyku se svou jaderkou – až když byla zcela hotová.

Mladý člověk tyto ne zkušenosti, ale znalosti nemá. Je tedy nanejvýš vhodné posunout hranici pro vstup do sněmovny, z 21 let výše. Nejlépe až na 30 let, pomůže však jakýkoliv posun.

Anketa

Je vhodné posunout věkovou hranici pro poslance sněmovny z 21 let výše?
Ano
94,4 %
Ne
5,6 %
Celkem hlasovalo 18 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz