Hlavní obsah

Aprílové příběhy. 2. Aprílová. Kosmické rakety NASA - (americká kosmická agentura)

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Počítač je nejen informačním zdrojem o technické úrovni rakety, také způsobu ovládání letu i životních podmínek astronautů. Data vložená i získaná během letu se musí ochránit před prozrazením v nouzovém stavu jejich zničením.

Článek

Vážné věci humorně a humor vážně. Šestidenní pracovní týden užívaný od předminulého století do přelomu minulého století byl na poměrně krátké období zkrácen o půlden v sobotu. Na sobotní odpoledne jsem nechával řešení obecně potřebných zajímavých počítačových problémů. Začali jsme pro efektivní záznam dat používat zařízení, kde řídící jednotkou byl malý počítač původně vyráběný pro použití v kosmických raketách. Při prohlížení českého překladu softwaru jsem narazil na speciální program pro vymazávání dat a všeho co bylo v pamětech počítače včetně všech programů. To mohly v kritické situaci využit také banky. Start programu vyžadoval speciální kód. Protože jsem asi před 10. lety napsal program, který uměl dokonce vymazat i sám sebe, napadlo mě, že zřejmě souvisí o s hardwarem používaného zařízení. Přinesl jsem si domů plánek zapojení kláves na klávesnici k počítači užívaném v amerických kosmických raketách. Licencované repliky těchto počítačů se vyráběly v Anglii a užívaly se jako řídící jednotky pro hromadný sběr dat. Představil jsem si astronauta, když v beznadějné situaci řízeného přistání mimo vyhraženou oblast nebo již neřízeného letu musí zadat tento kód do počítače. Tím končí jeho možnosti ovládat přistání. Start programu zajišťuje výmaz všech dat i ostatních programů, ale musí být velmi rychlý. Nemá speciální klávesu, aby nemohl být spuštěn omylem. Musí být pro daný typ počítače jedinečný a zvládnutelný jednou rukou. Běžní uživatelé o programu ani nevěděli. V rámci odpoledního odpočinku jsem civěl na schéma zapojení klávesnice a nápad kódu se začal rýsovat. Prověřit, že se na žádném připojeném zařízení při jejich provozu nevytvoři a nemůže být odeslán trvalo další hodinu. Dva a půl hodinový odpočinek stačil k vyřešení. Když jsem se v přátelském rozhovoru s generálním ředitelem anglické výrobní firmy zmínil o tomto programu a že znám kód, neváhal informaci nahlásit do NASA. Jako vždy, nikdo v Čechách nevěřil, ale NASA stejně jako vrcholoví manažeři světových koncernů, ano.

Super tajné heslo se nesmí jinde vyslovit ani napsat na papírek než ve speciálně chráněných prostorách. NASA si chtěla ověřit znalost hesla, tak poslala hlavního technika s počítačem v kufru určeným ke generální opravě. Počítač musel být umístěn v raketě pod sedadlem astronauta. Instaloval ho u mne v kanceláři, odešel a já jsem vložil kód. Když se technik za několik minut vrátil, byla již destrukce ukončena. Technik po prohlédnutí počítače sdělil, že tak čisté paměti nikdy neviděl, protože paměti nového počítače obsahují různé prográmky potřebné při montáži. Stal jsem se jediným ověřeným znalcem na evropském kontinentě a také nezávislým posuzovatelem jejich nasazení v praxi.

Počítač je nejen informačním zdrojem o technické úrovni rakety, také způsobu ovládání letu i životních podmínek astronautů.

PN1: Tak jako k hledání hesla nestačí rozhodnutí, tak nemůžeme po hlavě skočit do paranormality a divit se. V jednotlivých publikovaných článcích ukazuji požadavky na zapojení mozku, později rozdělení funkcí vědomí a podvědomí. S každým pokusem s pozitivním výsledkem bez pomocníků nebylo možné vzniklé nové otázky odpovědět. Vykonavatel neboli účastník paranormálního jevu možná má spodní hranici někde pod IQ 70. Podvědomí musí být schopné přepnout některé vnější receptory na vnitřní řízení. Mozek narkomanů i alkoholiků dokonce působí jako silná rušička nebo černá díra v gravitaci. Neznám poloměr dosahu, ale do 1 metru určitě znemožňuje využití mozku blízké osoby. Platí to i pro vyléčené narkomany. Vyléčení alkoholici nebyli k dispozici. To už jsou věty k zapamatování pro další školení o paranormálních jevech.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám