Hlavní obsah
Internet a technologie

Nebojte se umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umělá inteligence je jako lidé, některá hotový samaritán, jiná pěkný gauner. Současná krize AI je jako každá jiná krize, jde o peníze.

Článek

Ze zvědavosti jsem odklepl reklamu na AI. Po prvních větách o druzích klonů nabízené AI jsem byl požádán o číslo mé platební karty, prý kvůli identifikaci. Pak si mohu vyzkoušet nedefinovanou nejslabší verzi zdarma, další už musím platit či zálohovat, aniž bych tušil k čemu bude. Kdybych nebyl spokojen, tak mohu volit další za další peníze, což mi velmi usnadňuje již odevzdané číslo karty. Nechtě mi potvrdili větu o zločinnosti verzí AI daných k bezplatnému využití, ale také o inteligenci, jakou vládne jejich mozek. Takže můj zájem skončil. Další nabízená AI ukázala překvapivě vysokou schopnost porozumění textu, což umožňuje nahradit 20% žáků v učebnách škol a zločinné využití žákům umožnění klamat učitele a podvodníkům okrádat důchodce.

Uplynulo jen několik dní a objevila se deklarace za zastavení výzkumu AI a divte se, od stejných autorů a manažerů vývoje a prodeje AI, těch co tu krizi způsobili. Vždyť jde zase jen o peníze, a hodně velké peníze. Protivníci, zastavte dobrovolně vývoj, my jsme chytřejší a budeme vyrábět morálně vyspělou inteligenci, křišťálově čistou.

Umělá inteligence je podobná jako u lidi, chytrá, hloupá, milá, zlá, atd. Bojíte se vrahů, tak jako většina lidí, tak i umělá inteligence obecně nevraždí. Ale může být snadno zneužita k podvodům všeho druhu, k usnadnění námahy podvodníků, zlodějů atd. To je obecná, nepříjemná daň pokroku. Neméně nebezpečnou je oblast válečná. Tam už se dávno s AI pracuje a žádné proklamace použití nezastaví. Naštěstí mají problém s poznáním, zda je na území vlastním či nepřátelském neb místní hranice nemusí existovat, rovněž voják vlastní a cizí, ale co spřátelený, spolupracující a znepřátelený. Co když usoudí, že velitel svojí blbostí škodí hlavnímu cíli.

Proto jsou celé oblasti dobrého využití AI se stejným rizikem jako s lidmi. Zneužita může být vždy stejně jako jiné nástroje. Nevím, jak je uklidňující přirovnat k elektromobilitě. Také, dokud naftové monopoly bránili rozvoji elektromobilů, tak vývoj stál téměř 150 let, pak se investiční kapitál přesunul a objevují se podobné deklarace k omezení rozvoje, samozřejmě konkurenčního.

Přiznám se, že mám mnohem větší kvalifikovaný strach z úbytku vlastní inteligence obyvatel následkem poškozování mozkové neuronové sítě svých mozků nezřízenou konzumací alkoholu i dalších drog. To je hrozná skutečnost a temná budoucnost. Na úspěšné využívání AI je potřeba v každém případě vlastní inteligence. Přesně před 60 lety celý svět zaregistroval použití neznámé zbraně při záchraně samostatnosti Kuby ohrožené USA. Jen nezměrným úsilím Kubánců se podařilo samostatnost udržet dodnes. Asi neznámá zbraň nebyla zbraň, když nebyli mrtví. Vedení našeho státu tenkrát jako dnes se použití umělé inteligence bojí, ono je totiž k efektivnímu použití umělé inteligence použít vlastní. Kdyby tuto hlavní zásadu netajili i výrobci AI, tak by asi mnoho neprodali.

Hlavní blbý nápad byl dát umělou inteligenci na hraní i když všichni vědí, že zápalky na hraní dětem se dávat nesmějí. Bohužel asi marketingový ředitel použil nabízenou AI. Úplně směšné je v kapitalizmu chtít na státu či někom jiném, aby mi zakázal vlastní ekologicky čistou výrobu. A teď spojenými silami příznivců AI, odpůrců AI a těch co nutně potřebují AI, do autora nejen článku, ale i autora nevraždící zbraně. Můžete i hádat, zda nepoužil neuronovou síť. Do sítě použil pouze inteligenci vlastní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz