Hlavní obsah
Cestování

Alandy: trochu Finsko, trochu Švédsko a demilitarizovaná zóna přímo v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Severské kouzlo Aland

Souostroví Alandy jsou jedním z nejzajímavějších míst, které v Evropě najdete. Jejich specifický status, jedinečná historie i přírodní krásy z nich dělají zajímavý cestovatelský cíl.

Článek

Co jsou Alandy a kde leží?

Souostroví Alandy byste na mapě našli v oblasti Botnického zálivu mezi Švédskem a Finskem. Oficiálně jsou Alandy součástí Finska, ale skutečnost je mnohem složitější. Jedná se totiž o autonomní oblast s vlastní vlajkou, poznávacími značkami i parlamentem nebo internetovou doménu “.ax"

Zajímavostí je na Alandách mnohem více. Například to, že představují nejbohatší z devatenácti finských provincií. Ale také to, že dominantním jazykem je zde švédština a většina obyvatel se cítí být více Švédy než Finy. I přesto řada lidí mimo Skandinávii o Alandách nikdy neslyšela.

Celková rozloha souostroví Alandy je větší než 13 000 kilometrů čtverečních. Pevnina z toho ale zabírá jen asi 1/8 a je navíc roztroušená na téměř 7 000 ostrovů a ostrůvků. Celkový počet obyvatel je asi 30 000, soustředí se většinou na největším ostrově Fasta Aland.

Foto: Pixabay

Alandy mají skutečně poklidnou atmosféru

Jak Alandy ke svému speciálnímu postavení přišly? Odpověď je samozřejmě potřeba hledat v historii. Významná strategická poloha dělal z Alandů po staletí nesmírně cenné území, o které se nejednou válčilo. Po dlouhou dobu byly Alandy součástí Švédska, v roce 1809 však po válce připadly i se zbytkem celého dnešního finského území Rusku. V polovině 19. století byla uzavřena mezinárodní smlouva, která z Alandů učinila demilitarizovanou zónu a tento status má souostroví dodnes.

V roce 1917 získalo nezávislost Finsko i s alandským souostrovím. Ačkoliv obyvatelstvo bylo v té době prakticky jednomyslně pro opětovné připojení ke Švédsku, Finsko si nadvládu nad souostrovím udrželo za cenu slibu rozsáhlé autonomie. Alandy mají proto dnes vlastní parlament, který vydává zákony například pro oblasti školství, zdravotnictví, dopravy apod. Zajímavostí je, že pozemek zde může vlastnit pouze občan Aland. Stát se jím může pouze ten, kdo na Alandách pět let žije a prokáže dostatečnou znalost švédského jazyka. Alandy mají speciální status v rámci Evropské Unie a stojí mimo její celní unii.

Cestování na Alandách

Turismus je čím dál tím významnější oblastí alandské ekonomiky. V první řadě sem míří rybáři. Lovit je zde možné jak ve slané, tak ve sladké vodě, ze břehu i z lodi. Na Alandy jsou pořádány i organizované rybářské zájezdy.

I turisté, kteří lovu ryb neholdují si však návštěvu Aland užijí. V první řadě je oslovuje klidná romantická atmosféra malebných vesniček plných větrných mlýnů, nebo majáků. Vesničky jsou zasazeny do krásné přírody. Typickou krajinou jsou zde řídké lesy se stávající z borovic, smrků či jasanů. Také rostliny jsou v zásadě podobné těm našim. Se zvířat zde jednoznačně dominují ptáci: husy, kachny, labutě, či racci se zde vyskytují v ohromných množstvích.

Kromě přírody ale leccos zajímavého nabízí i místní civilizace, byť souostroví ani zdaleka neovládá. Hlavním městem celé oblasti je Mariehamn, kde najdete kromě vyhlídkové věže nebo muzea i zachovalou plachetnici, která rozhodně stojí za návštěvu.

Jak na Alandy cestovat?

Na Alandy se nejlépe dostanete trajektem z finského Turku, dá se sem také doletět z Helsinek, nebo ze Stockholmu. Na Alandách je možné pronajmout si auto případně využít veřejnou dopravu. Na hlavním ostrově fungují autobusové linky i železnice. Je ale samozřejmě nutné si zjistit, zda zajíždí právě do vaší destinace.

Foto: Pixabay

Alandy, to je skoro 7 000 ostrovů a ostrůvků

Pokud byste plánovali cestování mezi jednotlivými ostrovy, budete využívat místních lodních linek. Tyto lokální trajekty bývají pro pěší turisty zcela zdarma. Za zmínku stojí také fakt, že na Alandách je málo kopců, a proto sem míří také hodně cyklistů. Pro návštěvu ostrovů je celkem nepřekvapivě obdobím léto, kdy se teploty pohybují mezi 15 a 20 stupni a je také největší šance na slunečné počasí.

Závěr

Alandy lákají návštěvníky na kombinaci krásné přírody, romantických vesniček i zajímavé historie. Vzhledem ke svému speciálnímu statusu se jedná o poměrně unikátní destinaci. Vlastní cestování to ale nijak neovlivní, neboť Alandy jsou součástí Schengenského prostoru.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz