Hlavní obsah
Cestování

Balčik: historické město na Černomořském pobřeží a skvělý tip na dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Balčik, Bulharsko

Bulharsko patří mezi českými turisty k nejoblíbenějším letním destinacím. Většina lidí míří buď do letoviska Zlaté Písky, nebo na bulharské Slunečné pobřeží. Bulharsko toho ale umí nabídnout více.

Článek

Seznamte se s Balčikem

Velmi zajímavou bulharskou destinaci představuje například město Balčik, které umí nabídnout krásnou dovolenou jak příznivcům plážového odpočinku, tak lidem, kteří preferují výlety a poznávání okolí.

Město Balčik představuje nejseverněji položené bulharské letovisko. Z letiště ve Varně je to tam asi 50 km severním směrem, tedy asi 30 km od zmíněných Zlatých písků. Oproti nim se však jedná o poznání klidnější místo. Neočekávejte žádné obří hotelové komplexy ani diskotékami dunící večery (i když úplně mrtvo tady také není).

Historická tradice

Balčik je ve skutečnosti jednou z nejstarších osad v Bulharsku. Archeologové datují jeho vznik někam do šestého století před naším letopočtem a po největší část své historie byl Balčik především domovem rybářů. A velkou část jí strávil pod rumunskou nadvládou.

Foto: Pixabay

Balčik byl historicky především rybářskou vesnicí

Historická tradice dělá z Balčiku město, ve kterém není o zajímavé památky a starobylou architekturu nouze. Malebnosti Balčiku napomáhá i fakt, že jeho velká část je vystavena v kopci a obklopují jej krásné vápencové skály. Právě ty daly Balčiku jeho přezdívku, říká se mu totiž „Bílé město“.

Dalo by se říci, že Balčik zatím zvládá udržovat ideální rovnováhu mezi svojí autentičností a nabídkou kvalitních služeb pro turisty. Na rozdíl od velkých letovisek (a zdaleka nejen bulharských) je místních obyvatel v Balčiku pořád více než turistů.

Co vidět v Balčiku?

Ve chvíli, kdy vás lenošení na pláži omrzí, můžete vyrazit do letohrádku rumunské královny Marie. Ten je sice poměrně nový, neboť vznikl až v polovině 20. století, avšak kolem něj byla vybudována botanická zahrada. Její návštěvu lze doporučit především začátkem léta, kdy je vše krásně rozkvetlé. Její zajímavostí je například největší evropská kolekce kaktusů.

Co by kamenem dohodil, konkrétně pouhé 4 km od Balčiku, můžete navštívit bahenní lázně Tuzlata, kde se s pomocí radioaktivního bahna léčí lidé s revmatismem. Přímo v Balčiku můžete zase navštívit několik muzeí a procházka v ulicích vás jistě zavede do některé z příjemných místních restaurací a taveren. V nabídce jsou samozřejmě i lodní výlety s občerstvením. Ve večerních hodinách zde jistě najdete i nějaký ten živější bar i diskotéku.

Nedaleko Balčiku je též mys Kaliakra, který nabízí překrásné přírodní scenérie a na jeho cípu se nachází zbytky starobylé pevnosti. Z Balčiku je to po silnici asi 36 km a nejjednodušším způsobem, jak se tam dostat je některý z organizovaných výletů. Zhruba na půli cesty je městečko Kavarna, která se taktéž proměňuje ve významné turistické letovisko.

Co si dát v Bulharsku

Když už jsme u hospod a restaurací, nebude od věci zmínit některá typická bulharská jídla. Bulharská kuchyně je určitou kombinací té balkánské a středomořské. V restauracích se v Bulharsku určitě setkáte s místní verzí musaky. Jde o kombinaci brambor, masa a zeleniny, specifické je však koření, kterým je pokrm ochucen. Chuťově se tak bude lišit od musaky, kterou znáte například z Řecka.

Dalším typickým bulharským jídlem jsou takzvané keftě či kebabče. Jedná se vlastně o válečky z mletého masa připravovaného na roštu. Bulhaři je podávají typicky s hranolkami nebo zeleninovým salátem.

Opravdu originálním bulharským receptem je studená polévka jménem Tarator. Připravuje se z kyselého mléka, strouhané okurky a kopru. Dochucená bývá ještě česnekem. Zajímavá je i bulharská verze dršťkové polévky, která se občas podává i jako hlavní jídlo. Nakonec ještě zmíníme kaškaval, což je balkánský ovčí sýr, který zraje plných 60 dnů Bulhaři jej podávají také jako dezert.

Pláže v Balčiku

I když je poznávání Balčiku a jeho okolí nedílnou součástí dovolené na tomto místě, koupání v moři si většina návštěvníků ujít nenechá. Balčik nabízí dvě pláže, jedna z nich je prakticky přímo v centru, druhá potom trochu stranou. V obou případech ale můžete počítat s jemným světlým pískem promíchaném s kameny i pozvolným vstupem do vody, což ocení především rodiny s dětmi. K dispozici je standardní infrastruktura v podobě půjčovny lehátek a vybavení pro vodní sporty nebo dostatek barů a restaurací. Určitou nevýhodou může být fakt, že obě pláže jsou spíše menší, a proto jsou také většinou dost plné.

Foto: Pixabay

Balčik, to je i krásná příroda

Jak se dostat do Balčiku

Zájezdy do Balčiku nabízí některé cestovní kanceláře, vyrazit sem však můžete i vy sami. Na letišti ve Varně si můžete vypůjčit auto, ale využít lze také služeb soukromých mikrobusů, nebo klasické autobusové linky. Autobusy a mikrobusy odjíždějí z centra Varny, buď z autobusového nádraží, nebo z jiných stanovišť. Počítejte přitom s cenou okolo 6 bulharských lev, což je v přepočtu asi 80 Kč.

Fakt, že Balčik není přeplněn turisty, znamená i to, že ubytování není v sezóně úplně snadné sehnat. A pokud byste se sem chtěli vydat „naslepo“ je třeba s tímto omezením počítat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz