Hlavní obsah
Cestování

Cesta nezbedného kocoura aneb dobrodružná cesta z Hrusic až do Mukařova

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ben Skála, Benfoto, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Ladův obrázek ve stanici Mnichovice

Kocoura Mikeše zná jistě každý z vás, ale cestu, po které se vydáme, znají podrobně už asi jen skuteční fanoušci této legendární postavy. Pokud hledáte tip na rodinnou procházku, zkuste to s Mikešem.

Článek

Nesmrtelný hrdina Kocour Mikeš

Kocour černý jako uhel, jehož si vyobrazil k pohledu svému umělec, malíř a spisovatel Josef Lada, je známý hlavně mezi dětmi. I mnozí dospělí, kteří milují spisovatelovy pohádky až dodnes, na něj ale nedají dopustit. Tuto nesmrtelnou dětskou knihu s mluvícím zvířecím hrdinou jménem Mikeš si zamiloval kdekdo. Stačí si přečíst prvních pár stránek a jste lapeni. V Hrusicích, kolem kterých se Mikeš prodírá krajinou, se narodil i sám malíř Josef Lada. A právě tento kraj si můžete s Mikešem projít.

V průběhu putování můžete cestou potkat čtrnáct zastavení a projít se po trase dlouhé zhruba 25 kilometrů. Cesta vede z Hrusic až do Mukařova malebnou středočeskou krajinou, která vám místy až sebere dech. Cesta kocoura Mikeše začíná přímo v Hrusicích a vede nejprve do Mnichovic, kam se Mikeš s kamarádem Pašíkem původně vydali. Dále potom stezka stoupá přes Myšlín do Struhařova a přes Klokočnou či Tehov přivede turisty do Světic. Poslední úsek vede do Říčan a Mukařova. Před cestou si navíc můžete v infocentrech vyzvednout tzv. Mikešův pas. Sbírání razítek vám potom cestu ještě více zpestří.

Foto: Luděk Kovář, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Stezka kocoura Mikeše

Naučná stezka, na níž si každý najde to své

Krása české pohádkové trasy je doplněna zmíněnými tabulemi, na nichž nechybí ani úryvky z knihy Mikeš. Vydejte se proto stejně jako Ladův kocourek na dobrodružnou cestu. Vzít s sebou můžete třeba trakař a na něm Pašíka. Vydejte se pak na společnou rodinou cestu až do Mukařova, kde u pomníku kocoura Mikeše stezka končí.

Cesta začíná v Hrusicích, tedy tam, kde se Josef Lada narodil a kde i stvořil několik uměleckých děl, na které vzpomíná s velkou láskou řada generací až dodnes. V obci pak najdete kromě začátku naučné pohádkové stezky i památník Josefa Lady. Právě zde můžete zavzpomínat na jeho fantastické pohádky, které rády vyprávějí svým vnoučatům všechny babičky.

Místa, o kterých spisovatel vypráví, nejen, že jsou malebná, ale dokonce skutečně existují. Cesta vás proto potěší a zároveň i poučí. Podle jednotlivých zobrazeních na tabulích se dozvíte, jak to s nezbedným kocourem Mikešem vlastně bylo.

Z Hrusic do Mnichovic, a ještě kousek dál

Na stezce je možné v průběhu cesty několikrát zastavit a nasednout na autobus. Nemusíte se proto obávat vyšlápnout si na obecně nenáročnou procházku i s menšími dětmi. Pro vytrvalé ale cesta končí až po pětadvaceti kilometrech. Cesta je dlouhá, ale na většině míst značená a hledání zmíněných 14 tabulí s Ladovými úryvky z knih spolu s jeho ilustracemi, se většinou obejde bez bloudění, byť trochu zlepšit by značení určitě šlo. V době moderních technologií ale nejde o žádný nepřekonatelný problém. Je třeba počítat také s tím, že občas povede cesta po silnici.

Pro cyklisty je pak cesta vedena částečně jinudy, a to v úseku z Hrusic do Mnichovic. Pro ty, kdo půjdou pěšky, se ale na mnoha místech otevřou mnohá kouzelná místa Posázaví. Milovníci české krajiny i Ladových pohádek si zde proto jistě přijdou na své.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz