Hlavní obsah
Cestování

Cestování budoucnosti zavede turisty za hranice tohoto světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Orbital Assembly Press Release

Vizualizace vesmírného hotelu Voyager

Co si představíte pod pojmem dokonalý výhled z hotelového pokoje? Někdo asi tyrkysově modré moře, jiný zase krásné horské panorama. Co byste ale řekli tomu, kdybyste měli výhled na celou planetu?

Článek

Kam na dovolenou? Přece do vesmíru

Vesmírný turismus již dávno není pojem ze sci-fi románu, ale čistá realita. Turistické cesty do vesmíru již nejsou ničím nemožným a pokud máte opravdu tučné konto, teoreticky se na výlet na oběžnou dráhu můžete vydat i vy. Stále však nejde ani zdaleka o turismus v takové podobě, v jaké si jej spojujeme s příjemnou odpočinkovou dovolenou. Podstatný krok tímto směrem by mohly představovat dva plánované vesmírné hotely nazvané Pioneer a Voyager.

Kudy do hotelu Pioneer?

Jako první by měl začít fungovat menší Pioneer. Mělo by jít o vesmírnou stanici určenou o komerční výzkumné účely. Celkem by měla být schopná pojmout 28 hostů. Velký rozdíl od současných vesmírných stanic typu ISS má být umělá gravitace vytvářená díky rotaci. To je systém, který dobře známe mimo jiné ze sci-fi filmů jako je 2001: Vesmírná Odysea nebo Interstellar.

Foto: Pixabay

Konečně dovolená!

Ještě ambicióznější je projekt stanice Voyager. V jejím případě by se mělo jednat o hotel pro 400 hostů s bary tělocvičnami, koncertními sály apod. Budete se tam prostě cítit jako v luxusním resortu. Oba projekty pochází z dílny společnosti Orbital Assembly, která ještě v roce 2022 optimisticky tvrdila, že minimálně stanice Pioneer bude zprovozněna v roce 2025. zde je ale potřeba vrátit se nohama pevně na zem. Něco takového je samozřejmě nerealistické a na vesmírné hotely v této podobě si budeme muset ještě chvíli počkat.

Hudba budoucnosti

To ale není to nejdůležitější. Podstatné je, že stavbu hotelů na oběžné dráze soukromý sektor skutečně zvažuje a dříve či později se k ní nepochybně opravdu odhodlá. V první fázi půjde o extrémně drahou záležitost pro několik málo vyvolených. To byly ale první letenky na transatlantické linky také. Dnes přitom přelétávají Atlantik stovky letadel, každé s několika sty pasažérů na palubě. O dovolenou ve vesmíru by zájem určitě byl. První hotel bude asi sice skromnější než monstrum pro 400 lidí, ale v rozumné budoucnosti se jej skutečně dočkáme. A koneckonců proč hned chtít ve vesmíru přespávat? Co si tam vyrazit jen na večeři?

Je libo večeři ve stratosféře?

V příštím roce se směrem vzhůru vydá velká kapsle pojmenovaná Neptune zavěšená pod obřím balónem. Na její palubě bude šest turistů, kteří si zakoupí letenky na jedinečnou šesti hodinovou cestu ve výšce 30 km (nejedná se tedy o cestu přímo do vesmíru, ale i tak bude vidět zakřivení Země a pohled to bude úchvatný) nad zemským povrchem spojenou s konzumací exkluzivního menu vytvořeného michelinským kuchařem Rasmusem Munkem. Ten vlastní v Kodani jednu z pěti nejlepších restaurací světa. Kromě úchvatného výhledu si tak cestující pochutnají na opravdu nebesky dobrém jídle.

V tomto případě se nejedná o žádné sci-fi, nýbrž o akci, která již je konkrétně připravována. Kapsle již je vyrobená a start je naplánován z Kennedyho střediska na Floridě v druhé polovině roku 2025. Zájemců o tuto exkluzivní večeři je víc než dost. Ti šťastní, kteří skutečně dostanou možnost zakoupit si letenku, budou muset zaplatit 495 000 dolarů, v přepočtu tedy asi 12 miliónů korun. Zástupci firmy SpaceVIP nicméně uvádějí, že s opakujícími se lety bude cena rychle klesat a zanedlouho se snad dočkáme letenek dostupných mnohem širšímu okruhu zájemců o netradiční zážitky.

Závěr

NASA a další vesmírné agentury plánují vytvoření stálé základny na Měsíci nebo cestu člověka na Mars. Oběžná dráha Země již ale patří spíše komerčnímu sektoru. Tak doufejme, že se tam budeme moci brzy podívat i my.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz