Hlavní obsah
Cestování

Epanomi Beach: jedna z nejkrásnějších pláží Řecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Maria Papadopoulou02, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons

Řecko patří mezi Čechy k nejoblíbenějším letním destinacím. Jedno z jeho nejzajímavějších míst však leží trochu mimo oblasti hlavního zájmu. Je to přitom velká škoda, neboť k vidění je toho hodně.

Článek

Co je Epanomi Beach?

Pláž Epanomi je považována za jednu z nejzajímavějších a nejkrásnějších v celé Řecku. Může za to její tvar, resp. tvar špičatého výběžku, který do jisté míry připomíná známější Zlatni Rat v Chorvatsku. Epanomi Beach navíc najdete mimo všechna letoviska. Kdo se na ní chce dostat, musí se k ní nějak dopravit. To sice nepředstavuje žádný extrémně velký problém, přesto to ale pláž chrání před tím největším náporem turistů. Návštěva pláže tak nabízí trochu jiný zážitek než pláže přímo v letoviscích.

Pláž Epanomi leží na pobřeží vzdáleném asi 40 km jižně od Soluně. A jak je u podobných pláží běžné, každý rok trochu mění svůj tvar. Vítr, vlny a mořské proudy si se špičatým výběžkem každý rok trochu pohrají. Špička pláže proto občas směřuje na jih, občas na sever. I to, je součástí její jedinečnosti. Celková délka pláže je více než 7 km a z velké části jí pokrývají písečné duny s travním porostem. Vlastní pláž je pokrytá hlubším bílým pískem, podmínky pro koupání nabízí opravdu skvělé. Na většině míst je totiž vstup do vody relativně pozvolný a voda je zde navíc po většinu času klidná. Když si k tomu připočtete opravdu málo lidí, vychází z toho téměř dokonalé místo pro odpočinek a relaxaci.

Foto: Tryfon Manolis, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Epanomi Beach

Další možnosti Epanomi Beach

Nevýhodou Epanomi Beach je samozřejmě druhá strana mince představující onen klid a soukromí. Na pláži totiž nenajdete klasickou infrastrukturu v podobě restaurací či barů, nebo sprch. Budete se zde muset spokojit s občasnou návštěvou mobilních prodejců občerstvení, nebo nějakým tím malým stánkem.

Na své si tu přijdou milovníci šnorchlování. Ti totiž mohou vyrazit k unikátnímu vraku podmořského buldozeru, který zde havaroval v roce 1970. Jeho vrak leží asi 20 metrů od břehu a částečně vyčnívá nad hladinu. Což z něj činí jedinečnou atrakci a cíl šnorchlování. Určitě si nesmíte nechat ani ujít pohled na bájný Olymp, který je z pláže velmi dobře vidět. Na severní straně výběžku je oblast malých jezírek a mokřadů, kde lze pozorovat kormorány a v průběhu jara a podzimu dokonce i plameňáky. Vyrazit je také možné k malé kapli označované jako Agios Nikoios.

Jak se dostat na Epanomi Beach

Cesta k pláži je celkem jednoduchá, nejlepší je zapůjčení auta v Soluni, se kterým se dostanete na severní okraj pláže. Tam budete muset auto nechat a dál vyrazit pěšky. Jedná se však o velmi příjemnou procházku. Pokud byste snad chtěli zajet autem dále na pláž, potřebovali byste terénní vůz. Ale jak jsme již zmínili, není to vůbec nutné.

V hlavní sezóně jezdí na okraj pláže také autobusy ze Soluně. Jedná se konkrétně o linku 69A, v červenci a v srpnu má interval pouhých 30 minut. Možností, jak se k Epanomi Beach dopravit, budete mít tedy víc než dost. Pokud se budete nacházet někde poblíž, rozhodně neváhejte a pláž navštivte. Čeká na vás zážitek úplně jiného typu než v přeplněných letoviscích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz