Hlavní obsah
Cestování

Farma Vizovice: stovka barevných koz a černá zmrzlina k tomu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Kozí farma je skvělým tipem na výlet

Na okraji valašských Vizovic najdete farmu a v ní pasoucí se stádo koz, ovšem ne ledajakých. Rozmanitá a rozjuchaná banda kozích hlav se přižene ve chvíli, kdy se na ně zahvízdá. A to není všechno.

Článek

Místo, kde se zrodila černá zmrzlina

„Mlsná kozo, pojď na zelí, dám ti dobré lupení.“ Vybaví se tato fráze snad každému, kdo kozy uvidí. Hejno různých plemen koz se smýká o plot mezi valašskými kopci u farmáře, kde nechybí ani ochutnávka černé zmrzliny z kozího mléka. Tady se zrodila.

Stohlavé kozí stádo dává majitelům vizovické farmy pořádně zabrat. Dvakrát denně dojit, krmit, starat se o ně není u takového počtu koz žádná legrace. Tu a tam přijde během dne i vrh dalších malých koz. Na této farmě se rozhodně nikdo nenudí. Vše přitom začalo jednou kozou Lízou v roce 2013.

Jak vše začalo?

Dvě prasátka a jednu kozu k tomu, pomysleli si kdysi majitelé malé farmy. Ke koze však přibyl kozel a za chvíli byla na světě malá kůzlátka. Spousta mléka, které zbylo, šla potom na výrobu sýrů, různých zdravých pochutin i kozí zmrzliny obarvené uhlím, která udělala doslova díru do světa. Dnes můžete na vizovické farmě zavítat do garáže, kde se výrobky z kozího mléka prodávají. Sýry jsou jen a pouze z kozího mléka. Ochutnat zde můžete ale i různé druhy ovocných zmrzlin. Nečekejte ale rozhodně žádnou průmyslovou výrobu sýrů, tady vše prochází pod rukama snaživých a poctivých farmářů.

Foto: Pixabay

Kozí sýr: dobrý a zdravý

O celou kozí farmu se starají jen dva majitelé. Přesto zde nikdy nechybí nabídka 6 až 10 druhů zmrzlin a také možnost exkurze, kde se můžete něco dozvědět o životě koz a historii farmy. Pořídit si můžete pěkné fotky, a navíc se můžete stát na chvíli i pasáčkem koz. Chybět nebude ani výklad o výrobě sýrů, nemocech a pocitech těchto užitečných zvířat. Jen je zapotřebí domluvit si exkurzi hodně dopředu, alespoň dva až tři týdny a nejlépe i v početnější skupině. Za exkurzi se platí, ale zkušenost, výklad a ochutnávka budou stát rozhodně za to.

Kozího zápachu se bát nemusíte, kozy jsou celoročně chovány venku. Tudíž nezapáchají a ani ve výrobcích byste jejich kozí pach těžko hledali. Přijeďte se proto na tyto úžasné kozy podívat zblízka. Zvířata jsou milá a velice kontaktní.

Zakupte si kolostrum a posilte imunitu

Naprosto unikátním hitem na této farmě je, že nabízí k prodeji jednou ročně zmrzlé kolostrum v podobě kapslí. Mlezivo, jež se tvoří přímo ve vemeni po narození kůzlat, obsahuje velmi cenné látky i pro lidi. Vitamíny, minerály i velmi cenné bílkoviny. Mlezivo je všeobecně prospěšným produktem k posílení imunity, které prokázaly v poslední době i mnohé studie. Udělejte proto i vy něco pro své zdraví a navštivte tuhle jedinečnou farmu, která představuje podnikání v té nejsympatičtější podobě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz