Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jsou lidé kmene Korowai skutečně posledními existujícími kanibaly?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jayapura, Indonesia, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Typický stromový dům lidí kmene Korowai

V moderní společnosti je kanibalismus nepřijatelný, což však neznamená, že by zprávy o něm lidi silně nepřitahovaly. Ti jsou lační po každé zprávě o tom, zda je v hlubinách pralesů pořád praktikován.

Článek

Lid Korowai

Po staletí žili lidé kmene Korowai v džunglích Papuy Nové Guineje v naprosté izolaci od okolního světa. Neměli ponětí o tom, jak se svět vyvíjí, tím spíše, že jejich vlastní svět se od doby kamenné prakticky nezměnil. Zlom přišel v roce 1974. Pravděpodobně poprvé v tisícileté historii kmene se jeho příslušníci setkali s jinými lidmi. Byli jimi vědci z expedice mapující místní původní obyvatele a jejich zvyklosti. Pro kmen Korowai se toho dne změnil svět.

Foto: 710928003, CC BY 2.0, Wikimedia Commons

Příslušník kmene Korowai

Od sedmdesátých let jsme se o lidech Korowai dozvěděli mnohé. Třeba to, že si staví domy vysoko v korunách stromů, anebo to, že jejich dívky se vdávají hned po první menstruaci, zatímco muži až ve věku okolo 20ti let. To ale není to hlavní. Veřejnost vždy přitahovaly především zprávy o tom, že Korowai byli a jsou kanibaly. Tak se na to pojďme podívat podrobněji.

Kanibalismus kmene Korowai

Začneme u toho, co skutečně víme: Korowai kanibalismus v minulosti, i poměrně nedávné, skutečně praktikovali. Nejednalo se však přitom o to, že by snad považovali lidské maso za lahůdku, kanibalismus měl nich hlubší důvody. V první řadě šlo o součást jejich právního řádu. Trestem za krádež bylo zkrátka to, že zloděje zbytek kmene snědl. Z našeho pohledu je to jistě jen stěží ospravedlnitelný způsob prevence kriminality, je však pravděpodobně poměrně efektivní.

Druhý důvod ke konzumaci lidského těla je o poznání zajímavější. Náboženský systém lidí kmene Korowai je poměrně složitý a založený na řadě přírodních božstev. Především však věří v existenci démonů zvaných Hakua, kteří mohou do člověka vstoupit a způsobit mu nemoc či jiné strádání. Démoni se podle Korowai často skrývají pod maskou přátel či příbuzných postiženého. A takový „čaroděj“ je poté svými soukmenovci za trest zkonzumován.

Pro kanibalismus platí mezi Korowai i řada dalších pravidel. Jde například o to, že lidské maso je možné konzumovat až od 13 let. Stejně tak se nejí kromě vlasů a nehtů také genitálie.

Přetrvává kanibalismus?

Kmen Korowai je často označován jako úplně poslední, který kanibalismus stále praktikuje. Zásadní otázka potom zní: je tomu skutečně tak? Podle odhadů žije v oblasti asi 4 000 příslušníků kmene. Je ale třeba říct, že celá řada z nich již žije alespoň napůl moderním způsobem života. Znamená to, že se pravidelně stýkají s okolném světem, přijímají informace skrze televize ve svých obydlích apod. A právě od nich máme informace o tom, že část kmene stále ještě žije v hlubinách pralesa životem jejich předků, včetně praktikování kanibalismu.

Vyloučeno to samozřejmě není. Víme, že nedávno tomu tak skutečně bylo a není nikterak nepředstavitelné, že určité odloučené skupiny domorodců v džungli stále přežívají. Stejně tak je ale možné, že se jedná o svého druhu marketing, a Korowai tak zvyšují svoji zajímavost a lákají „na kanibaly“ turisty.

Nabízí se přitom ještě jedna otázka: je na místě považovat kontakt s okolním světem, který kanibalismus, když ne zcela vymýtil, tak silně omezil, za pozitivní věc? Anebo jde naopak o věc negativní, neboť během několika málo let prakticky zničil celou kulturu s tisíciletou tradicí?

https://theculturetrip.com/pacific/papua-new-guinea/articles/meet-the-korowai-tribe-of-papua-new-guinea

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz