Hlavní obsah
Cestování

Kam se vydat za mrazivou nádherou: nejzajímavější ledové jeskyně v Česku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Mike Krüger, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Jeskyně víl u Kyjova v Českém Švýcarsku umí vyčarovat jedinečnou atmosféru

Jeskyně, u nichž tvoří významnou část výzdoby útvary vytvořené z ledu, mají své specifické kouzlo. Spojené jej máme sice spíše se Slovenskem nebo alpskými zeměmi, i u nás máme ale krásné příklady.

Článek

Ledové jeskyně našich sousedů

V souvislosti s pojmem ledová jeskyně si řada lidí vzpomene na svoji návštěvu Slovenska a Demanovské ladové jeskyně u Liptova, která patří mezi nejstarší v Evropě. Ještě nedávno se mohla chlubit stálým ledem, který nedokázalo zcela zničit ani léto. To je však minulostí a stále se zvyšující průměrná teplota už Demanovskou ledovou jeskyni o letní led připravily.

Za jeskyněmi, které si led udržují i v letních měsících, je proto třeba vyrazit do Rakouska, konkrétně k Salcburku. Právě tam najdete jeskynní systém dlouhý plných 42 km, který zahrnuje i největší ledovou jeskyni světa. Nese název Werfen. Pojďme se ale podívat do našich ledových jeskyní. Nejsou sice tak impozantní, krásné jsou ale taktéž.

Cesta do pohádky: jeskyně víl v Českém Švýcarsku

Na břehu řeky Křinice, nedaleko obce Kyjov, najdete vchod do jeskyně. Přes léto v ní nic tak zajímavého nenajdete. V zimě je to ale jiný příběh. V Českém Švýcarsku samozřejmě dominuje pískovec, a právě skrze něj prosakuje do jeskyně voda, která se v zimě proměňuje v nádhernou ledovou výzdobu.

Foto: Huhulenik, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Jeskyně víl ještě jednou

Ledové útvary „rostou“ ze stropu i ze země a nabývají různých podob. Nepočítaně zde může být klasických rampouchů, ale mohou se z nich stát i ledové záclony či tzv. ledová brčka. To, co dalo jeskyni jméno, jsou pak malé ledové útvary vyrůstající ze země. V případě, že máte k dispozici vhodný zdroj světla, jeho odrazy od těchto útvarů začnou ze všeho nejvíce připomínat tanec pohádkových víl.

Jeskyně víl v Českém Švýcarsku je po celý rok volně přístupná a dostanete se k ní relativně snadno z obce Kyjov. Počítejte ale s tím, že vchod do jeskyně bude přes krátký žebřík.

Ledová jeskyně Naděje

V Lužických horách, poblíž osady Hamr u Naděje leží jediná jeskyně v České republice, kde led za příznivých okolností zůstává po celý rok. Konkrétně byste jí našli na severní straně kopce Suchý vrch. Od konce 80.let je však jeskyně uzavřena a dostat se do ní lze jen po individuální domluvě se Správou Chráněné krajinné oblasti Lužické hory.

V minulosti tomu tak samozřejmě nebylo a pro místní obyvatele byla v minulosti zdrojem ledu, který transportovali do domácích i hospodských sklepů. S rozvojem turismu v 19. století se stala jeskyně cílem výletníků. Jejich přítomnost a neukázněné chování však vedly k tomu, že byla ledová výzdoba poškozována. Vstup do jeskyně je proto uzavřen a počet návštěvníků velmi omezen.

Jeskyně samotná je 30 m dlouhá a díky tomu, že v ní vzduch prakticky necirkuluje si udržuje teplotu okolo bodu mrazu. Tomu napomáhá i severní orientace vchodu do jeskyně.

Foto: Lutz Maertens Trendy64, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Vstup do jeskyně Naděje rozhodně není volný

Jeskyně Piková dáma

Třetí zajímavou ledovou jeskyní u nás je tzv. Piková dáma. Tuto jeskyni byste našli v Moravském krasu u obce Holštejn. Ve skutečnosti se jedná o součást našeho vůbec největšího jeskynního systému, Amatérské jeskyně. Piková dáma je dlouhá asi 3 km, avšak veřejnost sem do ní nemá přístup.

Ani Piková dáma si svůj led nedokáže udržet celoročně. Ve skutečnosti se začíná její ledová výzdoba tvořit v průběhu března, kdy má podzemí nejnižší teplotu. V dřívějších dobách bývalo běžné, že led vydržel až do října. Dnes je však často pryč již v létě, neboť se oteplují jara i zimy, a navíc je stále větší sucho.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz