Hlavní obsah
Lidé a společnost

Laponci: přežijí poslední evropští domorodci 21. století?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Granbergs Nya Aktiebolag, Public domain, via Wikimedia Commons

Laponci (správně Sámové) jsou jediným evropským etnikem s oficiálním statusem skupiny obyvatel chráněné dohodami o domorodých národech. Jejich životní styl je fascinující, avšak silně ohrožený.

Článek

Kdo jsou Sámové

Sámové jsou původní obyvatelé drsné krajiny severní Evropy. Jejich domovinou je oblast zvaná Laponsko, která se rozkládá na území dnešního Švédska, Norska, Finska a částečně i Ruska. Jejich tradiční životní styl je nedělitelně spjatý s přírodou: rybolov, lov kožešinových zvířat, a především polokočovný chov sobů.

V současné době čítá populace Sámů asi 80 000 lidí rozprostřených na velké ploše evropské Arktidy. V poslední době však musí Sámové čelit celé řadě výzev, které jsou nejzávažnější v celé jejich historii. Přežití jejich svébytné kultury, která již tak prodělala největší změny za dobu existence, není vůbec jisté.

Tradiční život Sámů

Původně byli Sámové rybáři a lovci. Museli se naučit žít v oblastech, kde v zimě klesají teploty k mínus 40 stupňům Celsia a kde člověk často nevidí nic jiného než nekonečnou bílou poušť. Před několika stovkami let potom lov vyměnili z velké části za chov sobů, jejichž stáda již předtím následovali kvůli zajištění obživy. Právě sobi řídili celý životní cyklus Sámů a jejich společnosti.

Foto: Alexandre Buisse (Nattfodd), CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Sobi jsou se Sámy spojeni nerozlučně

I když i v minulosti museli Sámové odrážet útoky Vikingů nebo tradičních Evropanů, teprve 19. a 20. století dostalo tradiční laponskou kulturu na pokraji zničení. Skandinávská království v nich viděla své další poddané a začala systematicky ničit tradiční životní styl Laponců. Tento stav trval bohužel až do 60. let 20. století. Dnes se již Sámové těší ochraně ze strany zákonů, ohrožují je však i jiná nebezpečenství.

Kočovným životem dnes žije již jen polovina Sámů. Místo lyží, které Sámové používali před tisícovkami let, používají sněžné skútry a sobí stáda nehledají podle stop, ale podle GPS signálu. Přesto jsou Sámové stále hrdým a drsným národem schopným přežívat i v extrémních podmínkách arktické zimy. Stejně jako řada jiných původních národů se ale potýká s tím, že jen málo mladých lidí chce u tradičního způsobu zůstat. Mladí odcházejí do měst, na university, nebo za prací. Spíše než zpracovávat sobí kůže se chtějí učit programovat a na místo křižování zmrzlé tundry, chtějí chodit do zaměstnání či cestovat po světě.

Kromě nezadržitelného postupu civilizace ohrožují sámské tradice také stále patrnější změny klimatu, které jim mění jejich domovinu před očima. V neposlední řadě se také kočovný život Sámů střetává s představami velkých těžařských společností, které vidí v Arktidě možnost otevírání nových nalezišť nerostných surovin.

Zachrání Sámy turismus

I v Laponsku platí, že turismus může být cestou, jak alespoň částečně uchovat původní životní styl. Již v dnešní době přijíždějí do Laponska turisté z celého světa, kteří se díky sámským průvodům pouští do poznávání původního způsobu života v Arktidě. Jako turisté můžete přespat v tradičním stanu, zaposlouchat se do jedinečných tónů typického hrdelního zpěvu, anebo si můžete zkusit přivést domů snahu o maximální respekt k přírodě.

V Laponsku vás bude samozřejmě čekat také ochutnávání místních specialit. S žádnými ovocnými saláty zde počítat logicky nemůžete. Národním pokrmem Sámů je pečený sob a podávají se také ryby. Chybět nesmí ani kaviár. A ano, Sámové čas od času mají i maso medvědí. Tradiční výrobky, které jsou dnes vyhledávanými suvenýry a které také pomáhají Sámům udržet své tradice jsou například ručně vyráběné nože či šperky.

Foto: Public domain, via Wikimedia Commons

Sámská rodina okolo roku 1900

A kam se za Sámy vypravit

Tradičním centrem sámské kultury je město Tráhppie ve Švédsku, kde najdete jak muzeum, tak pravidelné sámské trhy. Vyrazit odtud můžete se sámským průvodcem dále do tundry, nebo třeba za rybařením. Tráhppie leží na pobřeží Botnického zálivu a při cestě po silnici na město narazíte zhruba ve dvou třetinách cesty ze Stockholmu do města Lulea. Vzdušnou čarou je však nejbližším větším městem finská Vassa ležící na druhém břehu zálivu.

Nejlepším způsobem, jak poznat sámskou kulturu je pobyt v sámském Safari kempu. Neočekávejte předvádění šamanských rituálů apod. Jde o to, strávit nějaký čas v arktické krajině spolu s místními obyvateli, vykoupat se v lesním jezírku a večer se ve stanu nad talířem sobího masa si prostě a jednoduše povídat s místními lidmi.

Závěr

Příběhy podobné tomu sámskému známe ze všech kontinentů. V Africe, Asii, Americe mizí původní kultury. Zkusme je proto poznat dříve než se tak opravdu stane.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz