Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mají psi a kočky létat v kabině pro cestující, nebo s kufry? Tisíce Britů požadují první možnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Budou moci psi v budoucnu létat automaticky v kabině s lidmi?

Pro nejednoho člověka je jeho domácí mazlíček doslova členem rodiny a podle toho se k němu chová. Jednou z věcí, která majitele psů a koček trápí, je cestování letadlem. Zvířata musí k zavazadlům.

Článek

Příběh kočky Angel

Bengálská kočka jménem Angel se stala tváří kampaně za to, aby bylo kočkám a psům umožněno cestovat v kabině s lidmi namísto toho, aby museli do zavazadlového prostoru. Pomocí účtů na sociálních sítích se snaží propagovat slogan „WE ARE NOT LUGGAGE, WE ARE LIVING BEINGS!!“, tedy „Nejsme zavazadla, jsme živé bytosti“.

Správcem účtů na sociálních sítích není samozřejmě samotná kočka Angel, nýbrž její majitel, který při cestování letadlem přišel již o dvě kočky. Té první se stal osudný chlad v zavazadlovém prostoru, té druhé zase pád těžkého kufru na její schránu. A protože počet sledujících Angel utěšeně roste, téma se začíná postupně prosazovat v nejrůznějších médiích a ve veřejné diskusi. To ale není všechno.

Petice v britském parlamentu

Zdá se, že na čele boje za lepší cestování pro domácí mazlíčky je Velká Británie, resp. někteří Britové. Tisíce jich podepsaly petici za to, aby psi a kočky mohli na letech do a z Velké Británie automaticky do kabiny pro cestující. Petice požaduje po zákonodárcích poměrně jednoznačně definovanou věc:

„Změňte pravidla pro cestování zvířat tak, aby mohla cestovat se svými majiteli (samozřejmě se všemi potřebnými doklady a očkováním v pořádku) v kabinách letadel, a ne v zavazadlovém prostoru se zavazadly.“

Foto: Pixabay

Cestování letadlem je pro zvířata často stresující

Zvířata v kabině ano či ne?

Je třeba říct, že většina leteckých společností umožňuje přepravu malých domácích mazlíčků (často je hranicí hmotnost 8 kg) v kabině (samozřejmě za splnění podmínek jako je schrána s pevným dnem apod.), ale větší zvířata musí být přepravována v zavazadlovém prostoru. Není to ale pravidlem a vše závisí na letecké společnosti. Petice chce z tohoto přístupu učinit standard.

Existují ale i argumenty proti cestování mazlíčků v kabině pro cestující. Někteří lidé mohou být např. alergičtí na zvířata nebo se jich prostě jen bát, což může negativně ovlivnit jejich cestovní zážitek. Omezení počtu zvířat v kabině zajišťuje, že se zohledňují i potřeby ostatních cestujících.

Kromě toho vstupuje do hry fakt, že kabina letadla je uzavřený a poměrně malý prostor. Přítomnost zvířat by v něm mohla způsobit problémy. Jde například o zápach, znečištění okolí nebo nečekané reakce zvířete na stres během letu. To vše by mohlo opět negativně ovlivnit zážitek cestujících z letu.

Mnozí argumentují i tím, že cestování v zavazadlovém prostoru je v některých ohledech pro zvíře příjemnější, neboť v kabině by mohlo trpět stresem z hluku a přítomnosti dalších lidí. V nejbližší době se tak asi žádné významnější změny v pravidlech nedočkáme. Ale do budoucna? Kdo ví…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz