Hlavní obsah
Cestování

Marsa Alam není jen o lenošení na pláži: kde se zde potápět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Pod vodou se u Marsa Alam nudit nebudete

Vydejte se do průzračných mělkých vod, kde uvidíte na vzdálenost až 20 metrů pod vodou. Pod hladinou to zde „docela“ žije! Marsa Alam není jen o plážové dovolené, kde je zde ale potápění nejlepší?

Článek

Marsa Alam

Egyptské městečko Marsa Alam, které leží na pobřeží Rudého moře se životem mořských živočichů může právem chlubit. Za potápěním a šnorchlováním sem přijíždí řada turistů z různých koutů světa. Není divu, úžasně teplé moře má skutečně co nabídnout. Spatřit zde můžete nejen korálové útesy, ale i malé a velké barevné ryby všech možných druhů a minout byste neměli ani podívanou na delfíny či žraloky. Na tyto dobrodružné výlety lodí vás místní Egypťané ochotně vezmou, neboť znají místa, kde se delfíní a žraločí zátoky nachází. Rok co rok je na těchto místech při troše štěstí mohou turisté spatřit přímo z lodě.

Elphinstone

O potápěčská centra není v Marsa Alam rozhodně nouze. Nudit se zde rozhodně nebudete, na své si zde navíc přijdou i zkušení potápěči, kteří se mohou vydat kupříkladu na útes Elphinstone. Zde možná nebudou chybět ani divocí žraloci. Ty lze pozorovat nejlépe v období od dubna do června, případně od října do listopadu. Kromě krásných žraloků se zde můžete pokochat také barevnými scenériemi korálových útesů. Je potřeba být ale stále ve střehu, predátorů, jenž se vynořují z vody je celá řada. Útes Elphinstone je i proto určený hlavně pro zkušené potápěče.

Foto: Pixabay

Rudé moře je potápěčským rájem

Abu Dabbab

Na této písečné pláži s mělkým dnem se bude líbit i neplavcům. Zátoka je plná želv i vzácných dugongů s nimiž je možné si během pobytu v teplém moři i zaplavat. Dugongů není třeba se bát. I přesto, že jsou velcí, jedí jen chaluhy a mořskou trávu. Respekt budí hlavně svými obřími proporcemi. Dugongové, kterým se často neřekne jinak než mořská kráva nebo mořské prase, se po pravidelných intervalech nadechují pomocí nozder nad hladinou moře, vy je tak dobře uvidíte. Dugongové jsou opravdu velcí, někteří z nich váží i kolem 200 kilogramů. Na délku mohou mít 2,4 až 3,2 m. Nejedná se tedy vskutku o žádné drobínky.

Útes Daedalus

Tento příbřežní útes představuje jednu z nejlepších potápěčských destinací v Rudém moři. Útes je 400 metrů a 100 metrů široký s průměrnou hloubkou okolo 25 metrů. Uprostřed útesu je vytvořený malý ostrov s majákem z roku 1863. Potápěči se sem vydávají především kvůli pozorování mnoha vzácných druhů sasanek. Pokud mají štěstí, spatřit mohou také kladivouny.

Různých druhů žraloků se zde může objevit více a hlášeny byly u pozorování Manty, obřích obyvatel teplých moří. Ty největší z nich mohou dorůstat až do délky 9 metrů a vážit mohou až 2 tuny. Díky své odlehlosti od letoviska se jedná mimo jiné o jedno z nejčistších míst na potápění v Rudém moři. Potápění je zde však doporučováno pouze velmi zkušeným potápěčům, neboť budou na volném moři, a navíc se zde vyskytují silné proudy.

Ještě nedávno byla Marsa Alam poklidnou rybářskou vesničkou. V dnešní době se však jedná o stále se rozšiřující letovisko, vyhledávané, jak milovníky typické plážové dovolené, tak potápěči. Obě skupiny oceňují dokonale čistou vodu jejíž teplota navíc připomíná doma napuštěnou vanu. Oběma aktivitám se zde navíc můžete věnovat celoročně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz