Článek
Kde se vzalo máslo?
V době, kdy lidé začali s domestikací zvířat, si museli zákonitě všimnout i toho, že kravské mléko lze určitým postupem proměnit v to, co dnes známe jako máslo. K jeho objevu došlo s největší pravděpodobností náhodou. V Africe se například traduje, že máslo člověk objevil ve chvíli, kdy naložil vaky plné mléka na hřbet domácích zvířat. Dlouhá cesta do vedlejší vesnice znamenala, že se ve vacích prakticky stloukalo máslo, které potom překvapení lidé našli na místo mléka.
Nejstarší přímé důkazy o existenci másla pochází z doby před dvěma tisíci lety. Je však velmi pravděpodobné, že lidé máslo znali již dlouho předtím. Archeologové nalezli například na Blízkém východě kamenné desky s obrázky, které až nápadně připomínají návod na výrobu másla. Jejich stáří je 4500 let. Zajímavostí ale je, že máslo z počátku vůbec nebylo používáno jako potravina.
Různorodé použití másla
V nejstarších dobách bylo máslo používáno především pro výrobu kosmetiky. Nejrůznější mastičky byly tím hlavním, co se z másla vyrábělo. Ve starém Římě se zase máslo používalo na bolavé klouby nebo na mazání hrudníku při kašli. V celém středomoří tomu bylo podobně. Do kuchyně si zde máslo hledalo poměrně dlouhou cestu což je ovšem velmi pravděpodobně dáno tím, že zde existovala alternativa v podobě olivového oleje. Naopak v severní Evropě se máslo začalo jíst velmi brzy. Napomohl tomu jistě fakt, že se v chladném severoevropském podnebí dalo skladovat výrazně snadněji než na teplém jihu. Není proto divu, že v některých severských zemích sloužilo máslo dokonce jako platidlo.
Ve středověku už se máslo používalo pro přípravu pokrmů poměrně často až do začátku 17.století však bylo zakázáno konzumovat máslo v době půstu. V následujících staletích ale máslo nabíralo na popularitě a došlo i na to, že byla v Irsku otevřena speciální burza másla a ve Francii místní zemědělci nestačili produkovat dostatek másla na to, aby uspokojili poptávku. Díky tomu vypsal císař Napoleon III. soutěž o to, kdo jako první vyrobí náhražku másla. Právě díky této soutěži byl vynalezen margarín. Ti nejstarší si potom vzpomenou na druhou světovou válku a dobu, kdy se v protektorátu rok co rok snižovaly příděly másla pro obyvatele. Již tak byly pro Čechy výrazně nižší než pro Němce.
Historicky je tedy máslo velmi významným produktem, který člověka provází prakticky celou historií. A po většinu času bylo máslo něčím, čeho si lidé velmi vážili. V dnešní době spotřebuje v Česku jeden člověk v průměru 5,5 kg másla ročně. V celé EU činí průměr 3,8 kg. Zdaleka největší spotřebu másla mají naopak Francouzi. Každý z nich spotřebuje za rok v průměru 8 kg másla, druzí Němci 6 kg. Zajímavé je, že ve Spojených Státech je spotřeba másla výrazně nižší, konkrétně 2,8kg ročně. Máslo je zkrátka trochu prominentní potravina, a tak bychom k ní měli také přistupovat.
Zdroje informací: https://zoom.iprima.cz/historie/2000-let-stare-maslo-ochutnali-byste