Hlavní obsah
Cestování

Nejstarší město v Evropě leží nedaleko turistických letovisek a stále jej můžete navštívit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pl71, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Vykopávky u města Provadia v Bulharsku, dost možná zbytky nejstaršího města Evropy

Pokud byste chtěli hledat nejstarší město Evropy ve Středomoří, třeba v Řecku, asi byste jej nenašli. Ne snad, že by kandidátů nebylo více, ale to nejpravděpodobnější číslo jedna leží v Bulharsku.

Článek

Rekordman jménem Provadia

Okolo roku 2010 se archeologům podařilo v Bulharsku odkrýt zbytky starověkého města. To je samo o sobě jistě zajímavé, vědci ale brzy zjistili, že skutečnost je ještě lepší. Mezinárodní tým archeologů zahrnující vědce z Bulharska, Německa, Japonska i Velké Británie kopal na území dnešního města Provadia a časem začalo být jasné, že pozůstatky osídlení městského typu pochází z doby 4700 až 4200 let před naším letopočtem. Jinými slovy, tohle město je skoro 7000 let staré!

Tento fakt činí z Provadie nejstarší evropské město vůbec. Tedy žádné Řecko či jeho středomořské ostrovy, ale Bulharsko. Mluvíme samozřejmě o městu ve smyslu doby před mnoha tisíci lety, počet jeho obyvatel byl asi 350. I tak se ale jedná o nesmírně významné místo pro celou evropskou historii.

Foto: Vanya Ilcheva, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Provadia: vykopávky celoevropského významu

Katalyzátorem vzniku takto jedinečného sídliště byla pravděpodobně těžba soli. Ta v dávné historii sloužila (kromě svého běžného použití) jako platidlo a obchod s ní jen kvetl. Zájemců o sůl ale bylo vícero, a město proto mělo na svoji dobu silné hradby, aby bylo schopné se bránit nájezdníkům.

Archeologické naleziště ukrývá celou řadu staveb, i patrových, a také nekropoli, tedy pohřebiště. Výzkum zde probíhá od roku 2005 a ještě dlouho probíhat bude. Archeologové vás asi přímo k vykopávkám nepustí, přesto ale není od věci zamyslet se nad tím, zda do Provadie nevyrazit. I tak to totiž může být zajímavý výlet.

Co nabízí Provadia?

Město Provadia najdete asi 50 kilometrů západně od Varny a cesta autem vám bude trvat nějakých 50 minut. Nejvýznamnější památkou, kterou zde můžete navštívit, je místní pevnost, ta zde stála již ve 3. století našeho letopočtu. Pevnost byla postupně obývána Thráky, Římany, Byzantinci, Bulhary a Turky. Západní vchod do pevnosti je přístupný přímo z města po původním točitém schodišti o 111 schodech. Severní vchod byl hlavním vchodem do pevnosti a před ním je postavena 150 m dlouhá mostní konstrukce, která spojuje tvrz s přilehlou náhorní plošinou Tabiite. Návštěvníci pevnosti si dnes mohou prohlédnout 79 m hlubokou studnu, biskupský kostel, vězení či tzv. mnišské díry.

Foto: Spiritus, Public domain, via Wikimedia Commons

Pevnost Provadia, další velké lákadlo pro milovníky historie

Dost ale bylo historie, je čas vyrazit i za jinými zajímavostmi. V okolí Provadie to je určitě nevelká, ale zajímavá vinice Salla. V místní restauraci si dejte místní dobré víno a také lokální jídlo. Koneckonců, vždy jde o ten nejlepší možný způsob, jak poznat místní kulturu. A nezapomeňte přitom na to, že si užíváte na místě, kde to „žilo“ již před téměř 7000 lety.

Zdroje informací:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz