Hlavní obsah
Cestování

Nová Kaledonie: francouzský klenot v srdci Tichomoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Typická původní vesnice na Nové Kaledonii

Na světe neexistuje mnoho míst, které by byly České republice geograficky vzdálenější než Nová Kaledonie. Přesto, vystoupíte-li tam z letadla, budete stále na území Evropské unie.

Článek

Seznámení s Novou Kaledonií

Pro Evropu objevil souostroví Nová Kaledonie v roce 1774 slavný mořeplavec a objevitel James Cook. Jedná se o hlavní ostrov pojmenovaný stejně jako celé souostroví a několik ostrovů menších. Celková rozloha celého souostroví činí 18 576 km2. V roce 1853 přešlo souostroví po anexi do francouzských rukou, v nichž zůstala Nová Kaledonie dodnes a souostroví vzdálené asi 1 500 km severozápadním směrem od severního ostrova Nového Zélandu je francouzským zámořským územím. Návštěva Nové Kaledonie je potom skutečným zážitkem.

Proč vyrazit na Novou Kaledonii

Jako první důvod k návštěvě se automaticky nabízí fakt, že jde o skutečný tropický ráj. Průzračné a dokonale modré moře, bílý písek a palmy pomalu se kývající ve větru: to je Nová Kaledonie, která nepotřebuje žádnou barevnou úpravu a její fotky jsou ozdobou každého katalogu cestovní kanceláře. Toto prostředí přímo vybízí k tomu, abyste si sedli do stínu palem a s koktejlem v ruce si vychutnali dokonalost.

Seznam těch nejlepších pláží zahrnuje například pláž Mouli na ostrově Ouvea, která jako by vypadla z nějakého grafického programu. Pokud trávíte čas v hlavním městě Noumea, nenechte si ujít pláž v zátoce Lemon Bay, kde se můžete po dlouhém dni zrelaxovat v některém z místních barů a užít si dokonalý západ slunce nad zátokou.

Foto: Pixabay

Nová Kaledonie a její kouzlo

Nemusíte ale pouze lenošit, šnorchlování a potápění je zde taktéž úchvatné. Místní korálové útesy jsou ne náhodou zapsány na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Jedinečným zážitkem je potom koupání a šnorchlování v přírodním bazénu na Ostrově borovic (Isle of Pines). Ten do tropického ráje jako by tak úplně nezapadal. Palmy se tu mísí s borovicemi a vytvářejí jedinečnou kombinaci.

Z pláže si zde můžete odskočit také za poznáním neveselé historie tohoto místa. V roce 1871 sem bylo totiž po povstání pařížské Komuny deportováno téměř 3 000 lidí, pro které se ostrov stal vězením a trestaneckou kolonií. Navštívit zde můžete i hřbitov, kde je několik stovek z nich pochováno. Pojďme se nyní ale vrátit na hlavní ostrov. Je třeba to učinit tak, jak se z hlavního ostrova dostanete naopak na Ostrov borovic, tedy buď lodí, nebo malým letadlem.

Přímo ve městě Noumea si nesmíte nechat ujít ikonický maják Amédée stojící uprostřed mořské rezervace. Přes den i večer budete čas trávit asi na plážích. V zátokách Lemon Bay a Anse Vata na vás čekají bary, restaurace, bohatý noční život spolu s nejrůznějšími obchůdky nebo půjčovnami vybavení pro vodní sporty.

Vynechat nesmíte ani místní kuchyni, ta samozřejmě hodně vychází z té francouzské, byť s jistými místními vylepšeními. Vyhlášenou pochoutkou jsou bulimes: velcí šneci s bylinkovým máslem. Za typické novokaledonské (anebo kanacké, podle původního názvu ostrova) jídlo je považována i tzv. bougna. Jedná se o směs vepřového a kuřecího masa, ryb, zeleniny, banánů a kokosového mléka zapečená v banánovém listu. Ti odvážnější mohou ochutnat netopýra nebo kraba.

V jižní části ostrova zase stojí za vidění park Blue river, který nabízí úchvatné přírodní scenérie a poznání místní flóry a fauny. Právě na přírodu Nové Kaledonie se nyní podíváme podrobněji.

Jedinečnost Nové Kaledonie

Nová Kaledonie je natolik biologicky jedinečná, že se jí někdy přezdívá „nejmenší světadíl“. Její biodiverzita je skutečně unikátní. Současně je ale také ohrožená. Klima Nové Kaledonie je na většině území ostrova spíše tropické až subtropické a teploty se zde pohybují od 22 do 28 stupňů Celsia. Zatímco na východní části ostrova jsou srážky velmi časté, na té západní naopak příliš neprší.

Díky tomu, že byla Nová Kaledonie dlouho izolována od větších pevninských celků a může se pyšnit velkou klimatickou rozmanitostí, je biodiverzita souostroví naprosto unikátní. Plných 70 procent místní fauny a flóry se nikde jinde na světě nevyskytuje. A jaké konkrétní živočichy zde můžeme potkat? Je to například kaloň novokaledonský, obří holub Goliáš anebo národní pták kagu chocholatý. Dále zde žije 72 plazů, především ještěrek. Hadi však pouze tři. Zcela výjimečný je 1 500 km dlouhý korálový útes, který je domovem nespočtu mořských živočichů.

Jak se dostat na Novou Kaledonii?

Do Noumei je možné doletět buď z Japonska, nebo z měst na východním pobřeží Austrálie. Lety mezi jednotlivými ostrovy potom nabízí místní letecká společnost Air Calédonie. Co se podmínek pro vstup týká, mějte na paměti, že se jedná o Francii, a tedy území Evropské unie. Většina zámořských území sice není součástí Schengenského prostoru, takže s občankou si zde nevystačíte (to by samozřejmě kvůli přestupům stejně nešlo, je to myšleno jako hypotetická možnost), ale víza mít nemusíte. Prostě vám bude stačit cestovní pas.

Foto: Pixabay

Noumea

Pokud možno, vyhněte se cestě v období leden–duben, kdy je zde období dešťů. Ideální je pobyt mezi říjnem a prosincem.

Pobyt na Nové Kaledonii

Na Nové Kaledonii se platí polynéským frankem, ale i s eury si zde v zásadě vystačíte, minimálně si najdete směnárnu či bankomat.Počítejte s tím, že na Nové Kaledonii je poměrně draho, byť nákupy v supermarketech se nebudou příliš lišit od těch našich. Ubytování a jídla v restauracích jsou ale o něco vyšší než u nás.

Nová Kaledonie je nesmírně zajímavá země, která voní exotikou a i když sem cesta z Česka trvá celých 24 hodin, rozhodně stojí za to jí absolvovat. Dál od Česka se už totiž asi nepodíváte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Nová Kaledonie

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz