Hlavní obsah
Cestování

Ostrov Samos: Pythagorovo rodiště a dovolená plná krásných pláží i pohody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ostrov Samos a jeho jedinečná atmosféra

Samos je třetí největší řecký ostrov v Egejském moři a každoročně láká turisty z celého světa na svoji bohatou historii, úchvatnou krajinu s tyrkysovými plážemi i na místní lahodná vína.

Článek

Ostrov Samos – základní informace

Samos je poměrně velký ostrov a jeho rozloha činí plných 477,4 km2. Délka ostrova je v nejdelším místě 43 km. Na mapě byste jej našli v Egejském moři, na jihovýchodě Řecka a v blízkosti Malé Asie. Východní část ostrova je od turecké pevniny dokonce oddělena pouze 1 km širokou mořskou úžinou.

Nejedná se přitom o žádnou rovinu, nejvyšším vrcholem ostrova je Kerkis, který dosahuje výšky 1434 m n. m. a je tak skutečnou dominantou celého ostrova. Chybět nemohou samozřejmě ani krásné pláže, kvůli kterým sem turisté jezdí především. Samos má ale také bohatou historii. A pokud zde chcete svoji dovolenou prožít nejen na lehátku, vyplatí se nastudovat si i něco o historii ostrova. Ta je totiž skutečně fascinující.

Foto: Pixabay

Ostrov Samos a jeho hornatá krajina

Dlouhá a zajímavá historie ostrova Samos

Ostrov Samos se pyšní bohatou historií, která sahá až do 3. tisíciletí př. n. l. Stejně jako většina jiných ostrovů ve Středozemním moři, i Samos byl postupně domovem lidí různých kultur a civilizací. Ostrov osídlili postupně Féničané, Iónové, Peršané, Římané, Osmané, Janované… Zkrátka a dobře, přes Samos se valila historie.

Všichni obyvatelé po sobě samozřejmě zanechali stopy v podobě památek jako je chrám Héry, jeden z největších chrámů v Řecku. Mimochodem, Héra se na ostrově podle pověsti dokonce narodila.

Zatímco zrození Héry patří do oblasti mýtů a bájí, Samos je také rodištěm skutečné historické postavy, kterou zná i dnes každý školák. Jedná se o samozřejmě o Pythagora, slavného matematika a filozofa, jehož socha zdobí hlavní město Vathy (někdy se mu říká i Samos) a jehož jméno nese místní letiště. Kromě Pythagora se zde narodil astronom Aristarchos nebo filozof Epicurus.

Ostrov má také bohatou kulturní tradici, která se projevuje prostřednictvím tradiční hudby, tance a samozřejmě i kuchyně. Ta je známá pro pokrmy používající ve velkém čerstvé ryby a mořské plody, stejně jako olivy a olivový olej, vína a sýry. A když už jsme u vína, to místní je vyhlášené. Vinice tvoří na Samosu významný krajinný prvek a víno, které z nich místní vinaři vytvářejí, se dodává i do Vatikánu.

Foto: Pixabay

Dovolenková idylka. Necháte se zlákat?

Pláže ostrova Samos

Na 150 km dlouhém pobřeží Samosu jsou k nalezení vskutku úžasné pláže s křišťálově čistou vodou. Většina z nich je oblázkových a jen několik se pyšní jemným pískem. Mezi nejoblíbenější pláže na ostrově patří pláže Tsamadou, Tsabou a Lemonakia na severním pobřeží, případně Potami, Chrysi a Psili Ammos na jižním pobřeží (právě na jihu najdete zmíněný bílý písek).

Dejte si ale pozor, pláže na severním pobřeží jsou většinou na návětrné straně a v případě silnějšího větru je zde koupání komplikované. Ty na jihu jsou z tohoto pohledu obecně klidnější.

Foto: Pixabay

Sedával a přemýšlel zde takto i Pythagoras?

Co vidět na ostrově?

Ti, kteří nechtějí trávit celou dovolenou na pláži mají hned několik možností toho, jak si svůj pobyt zpestřit. V první řadě je to místní příroda. Hornatý terén láká k pěším túrám i cyklistickým vyjížďkám. Místní fauna zahrnuje druhy jako želvy či řadu vzácných druhů ptáků.

Ve městech Samos (Vathy) a Pythagorion můžete navštívit zajímavá archeologická muzea a dozvědět se mnoho o historii ostrova. Slavný Chrám bohyně Héry, který byste také neměli minout, najdete v Pythagorionu stejně jako hrad Lykurga Logotheta. Nedaleko Pythagorionu najdete i Eupalionský kanál, další nesmírně zajímavou památku. Postaven byl v šestém století před naším letopočtem v době, kdy ostrovu vládl pevnou rukou tyran Polykratos.

Toho, co zde lze vidět a dělat, není málo. Tak vzhůru na Samos, léto se blíží!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz