Hlavní obsah
Cestování

Ostrov Taširodžima: kočky všude, kam jen dohlédnete

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Každá kočka je na ostrově nesmírně vážená

Kdo miluje kočky, obzvlášť ty čtyřnohé, neměl by při letních toulkách minout malý ostrov Taširodžima v Japonsku. Koček je tu na plochu víc, než byste našli kupříkladu v městské kočičí kavárně v Praze.

Článek

Kočky v Japonsku jsou velmi populární

Je jich tu dokonce mnohem víc než samotných lidí. Lidé je tu bez ostychu živí a dalo by se říci, že se zde mají opravdu hodně dobře. V ulicích jich zde najdete stovky, je jich přibližně čtyřikrát až šestkrát více než obyvatel a jsou natolik známou atrakcí, že sem za nimi jezdí turisté z celého světa. Tak takový je život na „Kočičím ostrově“. Kde jej ale najdete? A kde se tady vlastně kočky vzaly?

Taširodžima je malý, zdánlivě nezajímavý ostrov, který se nachází v prefektuře Mijagi, jakých je v okolí celá řada. Na ostrově byla původně rybářská vesnice, ale během období, které historici dnes označují jako Edo, které se počítalo cca od roku 1600 do konce 19. století, se místní obyvatelé začali věnovat také zpracování hedvábí. Tenhle průmysl ale vedl k nárůstu populace myší, které hedvábí poškozovaly a podnikatelům tak způsobovaly velké škody.

Čtenářům již pravděpodobně svítá. Kočky byly na ostrov přivezeny, aby pomohly kontrolovat myší populaci. Postupem času se ale jejich počet výrazně zvýšil, jak už to u koček bývá. Místním obyvatelům to ale nevadilo. Kočky se staly nejen užitečnými pomocníky výrobců a prodejců hedvábí, ale také symbolem štěstí a prosperity. Kočky si oblíbili také rybáři, kteří věřili, že jim kočky přinášejí dobré úlovky a ochranu při pobytu na moři.

Foto: Kakei.R, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Ať je koček milión…

S tím, jak koček přibývalo, obyvatel ubývalo. Lidé se stěhovali za prací a příležitostmi do větších sídel. Výsledek celého procesu je dnes jasně patrný. Žijí zde většinou starší lidé, ti mladí odešli. Lidé zde bydlí v tradičních dřevěných domech a věnují se rybaření či zemědělství. A co dělají ve volném čase? Starají se o kočky. Ty se na ostrově volně pohybují a přicházejí k lidem pro potravu a trochu lidské lásky.

Víc než jen domácí mazlíčci

Na ostrově je také několik kočičích svatyní a malých chrámů, kde lidé mohou zanechat dary pro kočky a také jim věnovat malou modlitbu. Nejzajímavější z nich je „Neko-jinja“, kočičí svatyně, která je symbolem úcty a vděčnosti lidí těmto elegantním zvířatům. Každý rok v dubnu se zde potom koná festival, při kterém se místní lidé modlí za zdraví a štěstí koček a děkují jim za jejich přínos pro komunitu.

Foto: Eraevsky, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Místní obyvatelé si koček považují…

Úcta ke kočkám zde má ale vícero podob. Příkladem budiž Manga Island, malý resort s chatkami ve tvaru kočičí hlavy, který je oblíbeným místem pro všechny fanoušky mangy, kteří zde mohou přenocovat, užít si výhled na moře i atmosféru vesničky navržené jejich oblíbenými umělci.

Návštěva ostrova Taširodžima ale není jen výletem za trochu bizarní zálibou místních lidí v kočkách. Život, který zde místní obyvatelé žijí, je stále ještě tradičním a autentickým životem starého venkovského Japonska. To je zde jiné než třeba v zářícím Tokiu, není ale o nic méně zajímavé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz