Hlavní obsah
Cestování

Podviní: jeden z nejmladších pražských parků i zajímavý tip na výlet

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: CC0, via Wikimedia Commons

Park Podviní jako tip pro příjemnou pražskou procházku

Na rozhraní Libně a Vysočan se nachází nevelký, avšak návštěvnicky poměrně atraktivní park Podviní. Svým návštěvníkům nabídne kromě odpočinku od ruchu velkoměsta i řadu dalších atrakcí.

Článek

Park Podviní

Pokud byste se ocitli na místě tohoto pražského parku někdy v minulém století, zjistili byste, že stojíte oběma nohama v zámecké zahradě patřící k Vysočanskému zámečku. Postupem času, s tím, jak postupovala zástavba okrajových částí Prahy, se bývalý park proměnil v jakousi neurčitou zelenou plochu rozprostírající se na břehu řeky Rokytky v prostoru mezi nádražím Vysočany a historickou vilou Kolčavka. Ani tato plocha ale nevydržela být celá zelená a developerská výstavba v devadesátých letech minulého století ji značně zmenšila. To, co z ní zbylo, bylo ale přepracováno do podoby, která dnes dobře slouží místním obyvatelům i návštěvníkům zmíněných městských částí, tedy Libně a Vysočan.

Park Podviní dnes zabírá rozlohu čtyři hektary a celý vznikl v letech 1997 až 1998. Autory celé koncepce parku byli architekti Stanislav Špoula a Miroslav Pacner. Ústředním prostorem celého parku je stylizované keltské hradiště, v jehož chodbách a tunelech je možné se procházet. Jeho „hradby připomínají hřbet pravěkého ještěra“. Součástí této části parku je i vyhlídková plošina a také zajímavá instalace v podobě starého dubového kmenu obráceného kořeny směrem k nebesům. Tento „monument“ je obklopen hledištěm tvořeným právě valem hradiště.

Foto: CC0, via Wikimedia Commons

Stylizované keltské hradiště je nejvýraznějším prvkem parku

Pod hradištěm je potom jezírko, které nese jméno Dračí. Tato část parku je sestavená z jakýchsi kamenných sloupů vytvářejících obdobu zvláštního geologického útvaru nazývaného kamenné varhany. Nejde přitom o náhodu, neboť architekti se nijak netajili tím, že se inspirovali v severním Irsku. Právě tam se totiž nachází takzvaný Giant´s Causeway, neboli Obrův chodník.

Co dále vám umí Podviní nabídnout?

Dalším významným orientačním bodem je v parku altán nacházející se prakticky v jeho středu. V jižní části zase návštěvníci naleznou dětské hřiště s řadou herních prvků. V parku Podviní se budou jako doma cítit i milovníci vody. Na svém jižním okraji je park ohraničen řekou Rokytkou, do které se zde navíc vlévá Prosecký potok. Díky tomu se v parku daří především vlhkomilným druhům rostlin i živočichů.

Foto: CC0, via Wikimedia Commons

Vyhlídková plošina nad Dračím jezerem v parku Podviní

Říčka je v této části od roku 1910 zregulována a divokou Rokytku už můžeme vidět jen na starých obrázcích. Přesto je na místě věnovat Rokytce trochu pozornosti. Historicky byl její význam velmi velký, neboť dodávala vodu celému okolí. V souvislosti s Rokytkou je pak na místě seznámit se i s tím, že zde stál až do roku 2001 starobylý vodní mlýn.

Vodní mlýn v Podviní

Zmínky o mlýnu lze nalézt již ve středověkých záznamech. Mlýn měl být podle nich součástí vesnice Podviní, která zanikla roku 1524. Mlýn však fungoval i nadále, připojený k místní tvrzi. Později se mu potom nevyhnula barokní přestavba. Na přelomu 20. a 21. století byl již mlýn dávno opuštěný a chátral. Definitivní konec pro něj však znamenal až požár z dubna 2001. Po tomto požáru se následně celý zřítil. Návštěvníci parku si mohou o mlýnu dnes přečíst na informační tabuli. Podívat se potom mohou i na stavbu, která byla na místě původního mlýna postavena developerskou firmou jako restaurace. Jeho vnější podoba je dokonce velmi blízká původnímu mlýnu. Originální historická hodnota je ale pryč.

Park Podviní nevyčnívá mezi pražskými parky ani svojí velikostí, ani dlouhou historií. Přesto se jedná o příjemné místo třeba pro nedělní rodinnou procházku. Z Vysočanského nádraží je to sem opravdu jen pár kroků.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz