Hlavní obsah
Cestování

Předražená dovolená nemusí být vždy ta nejlepší, ke štěstí stačí málo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Projíždět budete třeba malebným vinařským údolím Wachau

Holdujete aktivnímu odpočinku a chcete si dovolenou skutečně užít? Nechcete do ní současně investovat jmění? Pak seberte kolo a vydejte se na Dunajskou stezku.

Článek

Proč Dunajská stezka?

Nahlížíte opakovaně do katalogů cestovních kanceláří a marně hledáte to pravé místo pro vaši odpočinkovou dovolenou? Předražené zájezdy, které vyjdou početnější rodinu za týden na desítky tisíc korun, se vám zdají zbytečné? Čím dál více vás láká myšlenka, za málo peněz hodně muziky? Pak vyrazte do míst, kde vás to nebude stát nic.

Vzhůru k Dunaji

Zatímco většina lidí se hrne k moři či v tom největším parnu na hrady a zámky, vy se můžete v klidu kochat středoevropskou krajinkou podél velké řeky. V Evropě existuje celá řada míst, kde se můžete kochat a příjemně zrelaxovat. Jedním z takových unikátních míst je Dunajská cyklostezka vedoucí podél (logicky) Dunaje. Pokud máte elán a kolo v dobrém stavu, pak se vydejte směle na cestu.

Než šlápnete do pedálů, ujistěte se, že je pohyb pro vás ta správná volba. Dunajská stezka není náročná, alespoň trochu „cyklisticky pozitivní“ byste ale být měli. Pokud tomu tak je, nechat si ujít malebnou krajinu podél toku druhé největší řeky v Evropě, by byla velká škoda. Kudy konkrétně dunajská cyklostezka vlastně vede? Je to trochu matoucí, celkově se jedná o 1200 km cyklistických tras vedoucích od města Donueschingen ležícího v Německu až do maďarské Budapešti. Někdy se však tímto názvem označuje pouze 380 km vedoucích skrze Rakousko.

Celá dunajská stezka je navíc integrovaná do evropské cyklotrasy EuroVelo 6 protínající prakticky celou Evropu. Cyklostezka kopíruje tok Dunaje a trasa je proto nesmírně líbivá. O krásné výhledy nebudete mít nouzi. Pro rakouský úsek, který je vůbec nejoblíbenější, to platí dvojnásob. Zaměříme se proto právě na něj.

Rakouská část dunajské cyklostezky

Cyklisté, kteří si chtějí projet Dunajskou cyklostezku vedoucí na rakouském území, vyrážejí nejčastěji z Pasova na rakousko-německých hranicích a po zdolání asi 300 km dlouhého úseku zakončí cestu ve Vídni. Z ní se dá potom pokračovat do Bratislavy a dále do Maďarska.

Foto: Pixabay

Vyhlídka na Dunaj, i tu si budete moci užít

A co je na Dunajské stezce nejlepší? Především to, že je nenáročná. Tím, že vede podél řeky, nehrozí žádná velká stoupání a na stezku se tak mohou vydat i méně zdatní cyklisté, nebo rodiny s dětmi. Skvělé je i to, že je trasa vyasfaltovaná, přitom ale z 90 % vede mimo silnici. O místo zde tak nebudete soupeřit s auty.

Jak na stezku vyrazit

Existuje několik možností, jak výlet pojmout. Do Pasova můžete samozřejmě dojet autem nebo vlakem po vlastní ose. Druhou možností je potom cestovní kancelář. Výhodou tohoto způsobu cestování je fakt, že cyklisté mají zajištěný odvoz věcí mezi etapami. Každý den tak mohou na stezku vyrazit bez zavazadel.

Pokud by vás některý den lákala možnost trochu si odpočinout, můžete využít speciální cyklistický vlak, který na trati podél Dunaje rakouské dráhy každé léto vypravují. Ještě o něco romantičtější možností je potom lodní doprava.

Podél Dunajské stezky není nouze o kempy, nebo hotely, v jejich případě se vyplatí vybírat takové, které nabízejí i bezpečné uskladnění kola či dokonce cyklistický servis. To samé platí pro nabíječky elektrokol. V takovém případě se však vyplatí objednat si ubytování s velkým předstihem. V hlavní sezóně jsou hotely většinou plné a na poslední chvíli mnoho míst neseženete.

Co na cestě uvidíte

Krásné výhledy a zajímavá místa vás budou provázet celou cestu. Některé jsou ale přece jen oblíbenější než jiná. Mezi taková určitě patří údolí Wachau, které se díky svým vinicím dostalo až na seznam světového dědictví UNESCO. Právě odsud pochází nejlepší rakouská vína.

Dalším místem, které stojí za zastávku je benediktinský klášter v Melku. Ani ten na seznamu UNESCO nechybí. Již samotný pohled na klášter je skutečně impozantní.

Pokud si chcete užít i nějakou tu pěší túru zakončenou krásným výhledem na meandrující Dunaj, potom si udělejte zastávku ve městě Schlogen. Právě nad ním se nachází nejkrásnější vyhlídka celé trasy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz