Hlavní obsah
Cestování

Seberte odvahu a projděte se ve výšce 152 metrů nad zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sunyiming, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Skleněné mosty jsou v Asii hitem

Pokud se čirou náhodou mihnete ve Vietnamu, nenechte si ujít pravé adrenalinové dobrodružství. Možná se vám chvílemi bude tajit i dech. Seznamte se: most Bach Long Bridge.

Článek

Most jen pro odvážné

Tato atrakce nenechá zpravidla nikoho v klidu. Most, po kterém se budete procházet, je totiž skleněný. Díky skleněnému dnu si uvidíte dobře celou dobu pod svoje vlastní nohy. A to není pohled pro každého. Most Bach Long Bridge se rozprostírá přímo nad řekou jménem Lien-ťiang v provincii Son La. Most je dlouhý rekordních 632 metrů a nachází se ve výšce 152 metrů nad zemí. Je hlavně pro odvážné, a i pro ty co milují pohled z výšky.

Věže na obou koncích mostního rozpětí jsou vysoké 30 m, závěsná ocelová lana mají tloušťku 50 mm a jsou dovezeny z Jižní Koreje. Na skalní části mostu jsou potom dvě vyhlídkové plošiny, každá 5 m široká. Když návštěvníci stojí na mostě, mohou krásně obdivovat majestátnost hor a lesů severozápadního Vietnamu, cítit přírodu plnou slunce a větru vznášejícího se v kouzelném panoramatu. Zkrátka a dobře, je to jedinečný zážitek.

Tvrzené sklo unese 450 lidí

Dno mostu je tvořeno dohromady třemi vrstvy skla, každé sklo však měří pouhé 4 cm. Pokud by jedno ze skel prasklo, další dvě vrstvy skla lidi bez problémů podrží, unesly by hravě i celé auto, bát se tedy opravdu nemusíte. Most byl před otevřením opakovaně testován, a to několika po sobě jedoucími těžkými vozy.

Bach Long, v překladu Bílý drak, je jeden z nejdelších skleněných mostů na světě, zapsán je tak i v Guinnessově knize rekordů. Procházet se po mostě můžete vždy jen jedním směrem, pokud dostanete strach zhruba uprostřed, není návratu a je tak nutné most přejít ve směru v jakém jste ho doposud překonávali. Někteří lidé jsou z mostu nadšení a přejdou most hravě, jiní mají obavy se skla jen dotknout. Zážitek si každý z nich odvádí jiný. Most byl zprovozněn již loni na konci měsíce dubna. Od té doby most láká stále více turistů.

Na kolik vás návštěva mostu vyjde

Kdo měří méně než jeden metr, má vstup na most zcela zdarma. Vstupenky jsou o víkendech o něco dražší než ve všední dny. Vstupenka pro dospělého stojí v přepočtu 630 korun, pro dítě pak o něco méně, 435 korun. Most je vzdálen asi 200 km od Hanoje směrem k hranicím Laosu. Právě odtud sem míří většina turistů na jednodenní výlety. Vyrazíte sem také?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz