Hlavní obsah
Cestování

Sytě růžové jezero, do kterého se budete chtít ponořit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Anthea Spivey/Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0

Těžař soli na jezeře Retba v Senegalu

Příroda je mocná čarodějka a umí vykouzlit ty neúžasnější barevné scenérie. Jednu takovou nabízí unikátní senegalské jezero Retba. Jeho růžová barva z něj činí cíl řady cestovatelů a turistů.

Článek

Za jezerem Retba

Tato turistická atrakce, jenž láká ročně davy turistů i vášnivých fotografů, se nachází v Senegalu, pouhých 40 km od jeho hlavního města Dakaru. S rozlohou pouhých 3 km2 vás neohromí rozlohou, ale na první pohled vás zaujme svojí nevšední barvou sytě růžových odstínů. Kdo se vydá do Senegalu, neměl by tuto hříčku přírody rozhodně minout. Neobyčejnou barvu tohoto jezera s vysokým množstvím soli způsobuje řasa dunaliella salina. Právě ta má na svědomí tuto záplavu všech možných sytě rudých odstínů.

Jezero jako z cukrové vaty

Pokud vás kromě focení a filmování láká ponořit se do této nevšedně růžové vody, není to větší problém. Řasy nejsou pro člověka nijak zdravotně závadné. Zmíněná řasa dunaliella salina obsahuje dokonce vysokou koncentraci betakarotenu, pro zdraví člověka je tedy spíše ku prospěchu, neboť má vysoce antioxidační účinky. Po této lázni budete jako znovuzrození. Na své si zde přijdou i neplavci. Koupání v jezeře je totiž podobné tomu, které zažijete v Mrtvém moři. Vysoká slanost vám prostě nedovolí se utopit.

Foto: Tafsir207, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Jezero Retba je prostě růžové

Po vykoupání v takto slaném jezeře zabarví slaná voda do růžova i vaše tělo, není to však na škodu. Připravte se také na velké změny v průběhu času. Jezero se během dne změní téměř k nepoznání. Různě růžové tóny barev se budou měnit v závislosti na dopadu a lomu slunečních paprsků, záležet však bude na ročním období i na konkrétní denní době. V období vysokých veder je koncentrace řas a tím i intenzita růžových odstínů nejvýraznější.

1,5krát slanější, než je Mrtvé moře

Pro obyvatele Senegalu je hlavní obživou dolování soli ze dna jezer. Jejich celodenní úporná práce nespočívá v ničem jiném než ve vynášení soli, kterou vlastními silami dopravují ze dna jezera na svoji loďku. Celých 10 až 12 dlouhých hodin musí setrvat v takto silné koncentrované slané vodě. Jejich kůže solí trpí, místní však ví, jak na to. Potírají se před těžbou soli několika vrstvami másla. Tak chrání svoji pokožku po celý den. Těžba soli je také řemeslo, které se dědí z generace na generaci a je zdrojem hrdosti.

Klenot západní Afriky

Jezero není příliš dlouhé, dá se obejít i pěšky. I na březích podél jezera můžete spatřit velké množství soli. Právě tento kontrast, který sůl spolu s okrajem jezera vytváří, nabízí další unikátní pohled, na který ani doma jen tak nezapomenete. K jezeru se vydejte nejlépe v době, kdy je bezvětří, barvy jsou v tu dobu nejsytější. Počítejte však s tím, že MHD se sem jen tak nedostanete a budete si muset zařídit výlet.

Foto: John Crane from Prague, Czech Republic, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Ještě jednou těžba soli na Růžovém jezeře

Co nezapomenout při cestě do Senegalu?

Návštěva Růžového jezera může být sama o sobě motivací k cestě do Senegalu (ten mimochodem začínají pomalu objevovat i cestovní kanceláře). Nezapomeňte ale před cestou do této země na pár důležitých věcí. Patří mezi ně pití vody pouze z lahví a vezměte s sebou i důležitý repelent. Protentokrát při vstupu do země nebudete potřebovat ani vízum, počítejte však s tím, že cestovní pas musí být platný ještě tři měsíce po vašem plánovaném odletu.

Místní úředníci se vámi budou intenzivně zabývat, proklepnou vás pár otázkami typu co vezete a jakou finanční částku jste přivezli, na to budete muset odpovědět. Nezapomeňte při vstupu do této země ani na důležité očkování proti žluté zimnici. Antimalarika přibalte raději také s sebou. Očkování proti meningitidě i proti žloutence typu A a B není rozhodně v těchto končinách k zahození. Cesta do Senegalu je ale obecně bezpečná, lidé jsou zde přátelští. Nejedná se v žádném případě o žádnou lacinou africkou zemi.

Na závěr jedna zajímavost. Víte, proč je jezero Retba tak slavné (tedy kromě jeho barvy)? Nějaký čas u něj končila slavná dakarská rallye.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz