Hlavní obsah
Cestování

Tropea: perla italské Kalábrie a dědictví slavného Herkula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Jedinečná Tropea

Itálie patří mezi země, do kterých Češi cestují nejčastěji. Do Itálie vyrážejí často autem, a proto nakonec zůstanou v její severní části. Ta jižní jim potom uniká, což je velká škoda.

Článek

Kde hledat Tropeu

Kalábrie patří mezi nejchudší italské regiony, současně však nabízí jedny z nejkrásnějších pláží, úchvatné přírodní scenérie i bohatou historii. Jejím nejnavštěvovanějším místem je potom město Tropea. Trávit dovolenou právě zde se rozhodně vyplatí.

Tropea leží v samé špičce italské boty západně od hlavního města regionu Catanzaro a na pobřeží Tyrrhenského moře. V současné době jí obývá asi 7000 lidí, v letních měsících se však zaplní turisty z celého světa.

Ne náhodou se zde natáčel velkofilm Marvels nebo třeba reklamní spot s Kevinem Costnerem. Důvod je prostý: Tropea je nesmírně fotogenická. To ale není zdaleka všechno. Na své si zde přijde opravdu každý.

Historie města Tropea

O založení města Tropea existuje hned několik teorií. Tu, podle které byl zakladatelem Tropey sám Herkules, můžeme asi s klidem přejít jako místní legendu. Rozhodnout, zda byla Tropea založena před 2000 lety jako řecká kolonie nebo zda pochází ve skutečnosti z časů římské republiky a jejím zakladatelem byl císař Octavian, který oceňoval především vhodné podmínky pro stavbu přístavu, je úkol, se kterým si zatím neporadili ani profesionální historici. Ať tak či onak, město se úspěšně rozvíjelo a užívalo si svého strategického významu, jak ve středověku, tak později v době renesance. Právě bohatá historie a její památky jsou jedním z důvodů, proč Tropeu navštívit.

Foto: Pixabay

Kostel svaté Marie

Co je zde k vidění

V první řadě se vyplatí projít si centrum Tropey a užít si jak malebných uliček s typickou jihoitalskou atmosférou, tak výhledů na tyrkysově modré moře a místní městskou pláž. Ta je považována za jednu z nejkrásnějších v celé Itálii a je z ní naopak krásný pohled tyčící se nad ní. Celá pláž má na délku asi 4 kilometry, její nejnavštěvovanější část je však od zbytku oddělena skalním výběžkem, na jehož vrcholu se tyčí kostel svaté Marie. I z něj je do okolí krásný výhled.

A když jsme u výhledů, v dálce můžete vidět i sopku Stromboli. K té se pak můžete vydat i lodí. Mezi další památky ve městě patří katedrála Duomo z 11. století i několik dalších kostelů, taktéž z období 11. až 13. století. Za návštěvu stojí i místní muzeum s celou řadou archeologických nálezů vypovídajících o historii lidstva.

Ani okolí Tropey v zajímavosti nikterak nezaostává. Vydat se můžete k oblíbenému letovisku Capo Vaticano, které stejně jako Tropea disponuje překrásnými plážemi. Kromě toho lze podniknout výlet na hrad Castello Murat. Nezapomeňte vyzkoušet místní kuchyni. Návštěva města Tropea a vlastně celé Kalábrie je také gurmánským zážitkem.

Pro Kalábrii je typická červená cibule a centrum jejího pěstování je právě okolí Tropey. Obecně platí, že kalabrijská kuchyně je poměrně pikantní. Kromě zmíněné cibule se nešetří ani feferonkami. To koneckonců poznáte velmi dobře ve chvíli, kdy ochutnáte místní specialitu: salám nduja. Vynechat zde nesmíte ani zmrzlinu nazývanou tartuffo. Jedná se o čokoládovo-oříškovou zmrzlinu, která je navíc ještě v čokoládě obalená. Nemusíte ale ochutnávat jen čistě místní speciality. Tropea je bohatá na útulné restaurace a hospůdky ve kterých mít hlad nikdy nebudete.

Foto: Pixabay

Městská pláž v Tropey

Jak se dostat do Tropey

Pokud míříte konkrétně sem a nemáte v plánu v průběhu vícedenní dovolené prozkoumávat celou Itálii, auto nebude tím nejvhodnějším dopravním prostředkem, neboť z Česka je to až na jih Itálie něco kolem 2000 kilometrů. Pokud byste sem autem přeci jen vypravili, dojedete sem po dálnici D3 ve směru na Reggio Calabria. Velmi zajímavou cestu nabízí vlak jedoucí z Říma do Neapole a dále do Tropey. Nejpohodlnější ale zůstává let na letiště Lamezia Terme, které je od Tropey vzdálené asi 50 km, jež můžete překonat buď autobusem, nebo půjčeným autem.

Závěr

Tropea je skutečně krásné město, kterému se právem přezdívá perla Kalábrie. Pokud sem dorazíte, nebudete litovat. Její jedinečné kouzlo i široká nabídka aktivit dělá z Tropey ideální místo pro dovolenou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz