Hlavní obsah
Cestování

Vanuatu: Zažijte dobrodružství na ostrovech kanibalů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Vanuatu: dokonalá idylka

Název Vanuatu je pro většinu lidí v našich zeměpisných šířkách symbolem exotiky a světa, o kterém sice mnoho nevíme, ale určitě je nadpozemsky krásný. Co konkrétně se tedy vyplatí o Vanuatu vědět?

Článek

Vanuatu: První seznámení s Ostrovním rájem

Ostrovní republika Vanuatu, ležící v Tichém oceánu, uchvacuje cestovatele svou panenskou krásou a fascinující kulturou nebo přátelskými lidmi. Souostroví, na kterém se země rozkládá, tvoří 83 ostrovů, které jsou buď sopečného nebo korálového původu. Plných 65 z těchto ostrovů je obydlených. Největším z nich je potom Espiritu Santo s rozlohou téměř 4 000 km2.

Foto: Pixabay

Přístav na Espiritu Santo

Vanuatu s počtem obyvatel okolo 300 tisíc je domovem rozmanité flóry a fauny, včetně řady endemických druhů. Vanuatu se samozřejmě pyšní na pohled dokonalými plážemi, bujnou džunglí, tyrkysovými lagunami i aktivními sopkami. Přírodní krásy a plážová dovolená ale nejsou tím jediným, kvůli čemu se vyplatí na Vanuatu zavítat.

Historie Vanuatu

Vědci předpokládají, že první obyvatelé na Vanuatu připluli na kánoích z Nové Guineje a Šalamounových ostrovů již v době před 3 500 lety. Pro Evropany objevil dnešní Vanuatu portugalský mořeplavec Pedro Fernández de Quirós v roce 1606. Mylně se ale domníval, že jde o nový kontinent.

Dalších 150 let se však Evropané na ostrovech neobjevili, až v roce 1768 je znovuobjevil Louis Antoine de Bougainville. V roce 1774 potom pojmenoval legendární kapitán Cook ostrovy jménem Nové Hebridy, což se udrželo až do vzniku samostatného Vanuatu v roce 1980.

Temné období představuje především polovina 19. století, kdy byla více než polovina mužské populace odvlečena do otroctví. V roce 1887 byly ostrovy svěřeny pod správu anglo-francouzské námořní komise, která sídlila v současném hlavním městě Port Vila, v té době se však jmenovalo Franceville.

V roce 1906 se Francie a Velká Británie dohodly dokonce na společné správě ostrovů. Námořní komisi nahradily britsko-francouzským kondominiem, které představovalo skutečně unikátní formu vlády, na území totiž panovaly dva oddělené systémy. V zásadě lze říci, že návštěvníci ostrovů si mohli vybrat mezi britskými zákony, které byly považovány za přísnější, ale s humánnějšími věznicemi, nebo zákony francouzskými. Francouzské věznice byly poněkud nepohodlné, ale zato s lepší stravou.

Foto: Pixabay

Vanuatu

Jestliže v roce 1800 žil na ostrovech asi milion domorodých obyvatel, v roce 1935 to bylo necelých 50 tisíc. V době druhé světové války sloužily ostrovy základna spojeneckých vojsk v Pacifiku. Od sedmdesátých let potom začalo sílit hnutí pro nezávislost a v roce 1980 se ostrovy skutečně osamostatnily. Dnes je Vanuatu členem Commonwealthu a formální hlavou státu je tak král Karel III.

Co vidět a dělat na Vanuatu?

Vanuatu je tropickým rájem a skutečně oplývá nádhernými plážemi s jemným pískem a křišťálově čistou vodou. Známá je třeba Champagne Beach na ostrově Espiritu Santo, oblíbené je též šnorchlování v tyrkysové Modré laguně na ostrově Efate. Nádherné korálové útesy kolem ostrovů Vanuatu jsou zase domovem neuvěřitelně rozmanitého mořského života. Oblíbené jsou ponory k vraku lodi SS President Coolidge, která se potopila během druhé světové války. Dnes je z ní umělý útes plný života.

Foto: Pixabay

Dovolená na Vanuatu uspokojí každého

Zajímá-li vás historie Vanuatu, prohlédněte si národní muzeum Vanuatu v hlavním městě Port Vila. Muzeum vystavuje artefakty, sochy a další předměty, které vyprávějí příběh Vanuatu v celé jeho rozmanitosti. Doporučit lze i návštěvu tradiční domorodé vesnice, byť vše bude samozřejmě stylizované.

Jen málokterý turista si asi nechá ujít návštěvu jednoho z nejzajímavějších míst na Vanuatu. Na druhém největším ostrově Malakula se nachází místo nazvané Amelbati Cannibal Site, kde byly v minulosti skutečně prováděny rituály spojené i s kanibalismem.

Vanuatu je také domovem několika aktivních sopek, včetně ikonického Mount Yasur na ostrově Tanna. Za příhodných podmínek můžete pohlédnout do žhnoucího nitra sopky. Milovníci živé přírody si zase jistě užijí výlet do džungle.

Jak se dostat na Vanuatu?

Na Vanuatu se létá z Austrálie, Nového Zélandu nebo z Fidži. Mezi ostrovy se lze potom přepravovat letecky nebo místními trajekty. Pro občany České republiky platí bezvízový styk v případě, že délka pobytu nepřekročí 30 dní. Vanuatu je poměrně hojně navštěvovaná destinace a najdete zde proto širokou škálu ubytování od luxusních resortů po cenově dostupné hostely.

V zemi je relativně bezpečno, doporučuje se očkování proti žloutence typu A a B, břišnímu tyfu a tetanu. Nejlepší doba k návštěvě Vanuatu je od května do října, kdy je na jižní polokouli zima, což v tomto případě znamená především suché období.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz