Hlavní obsah
Cestování

Víte, proč je Seina tak špinavá? Problém kanalizace při deštích nevyřešila ani Olympiáda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Nedávno skončené olympijské hry dostaly řeku Seinu do centra světového dění. Plavecké soutěže právě v této řece byly i jedním z hlavních lákadel olympiády. Ne všechno ale vyšlo tak, jak mělo.

Článek

Špinavý symbol Paříže

Řeka Seina je jedním ze symbolů francouzského hlavního města a pořadatelé z ní udělali jeden z ústředních motivů celých her. Nástup jednotlivých výprav při zahajovacím ceremoniálu, který měl podobu defilé parníků, by ještě nebyl takovým problémem. V případě plaveckých soutěží už to ale bylo něco jiného.

Pořadatelé před olympiádou sice ujišťovali sportovce i fanoušky o tom, že voda bude čistá a nezávadná a do vyčištění Seiny také investovali asi 1,5 miliardy eur. Ani to ale nepomohlo a mnozí sportovci si stěžovali nejen na vizuální špinavost vody, ale i na střevní problémy po závodě.

Proč je právě Seina tak špinavá a ani obřím investicím se jí nepovedlo doopravdy vyčistit? Problém tkví v tom, že Paříž má stejně jako řada dalších starých měst v Evropě i mimo ni takzvaný kombinovaný kanalizační systém. Tento pojem znamená, že odpadní voda protéká pod městem stejnými trubkami, do kterých je sváděna voda dešťová.

Za normálních okolností míří obsah kanalizace do čistíren odpadních vod umístěný za Paříží. To je jistě velký posun od 19. století, kdy odpadní vodu odváděly pouze povrchové stoky, a to přímo do Seiny. Mohlo by se tedy zdát, že v dnešní době již odpadní voda řeku kontaminovat nemůže. Opak je ale pravdou.

Co se může pokazit?

V případě silných dešťů narazí kanalizační systém na svůj limit. Průtoky jsou zkrátka příliš velké a aby voda z kanalizace nevytékala zpět do ulic, dochází k otevření pojistných ventilů, skrze které se do Seiny nakonec dostane. Zatímco v 19. století byly v Paříži běžné epidemie cholery a dalších infekčních onemocnění, dnes již si nic takového neděje. Pokud se ovšem lidé nezačnou v Seině koupat, respektive v ní závodit.

Bakterie způsobující střevní onemocnění, ale i záněty močových cest či další onemocnění, se v řece zkrátka nachází v nemalém množství. Pořadatelé sice vodu v Seině pravidelně kontrolovali a ujišťovali, že množství bakterií splňuje normy. Realita ale byla taková, že jeden závod musel být odložen a jak již bylo zmíněno, někteří plavci si zkrátka na problémy stěžovali. Koupání v Seině bylo zakázáno od roku 1923 a zdá se, že ani desítky miliard korun utracených za záchytné nádrže na dešťovou vodu a další úpravy nebyly dostatečné k tomu, aby problém stoprocentně vyřešili.

Navštivte pařížskou kanalizaci

Pokud by vás pařížský kanalizační systém opravdu zajímal, můžete jej osobně navštívit. U mostu Alma na levém břehu řeky Seiny totiž funguje Pařížské muzeum kanalizace. V rámci jeho prohlídky si budete moci projít asi půl kilometrovou trasu přímo v kanalizační štole. V sandálech sem ale rozhodně nechoďte a počítejte také s tím, že se vám zjeví trochu jiná Paříž, než jakou jste doposud znali.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz