Hlavní obsah
Seberozvoj

Budžousti a hyggenoti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Mirabel Starling

medvědí tlapa

Hrdý budžoust vytrval, roky si vedl zápisník, kam si zapisoval důležité úkoly, které musí vykonat, inspirující citáty velkých osobností a také vlastní dobré nápady.

Článek

No, a protože se mu většinou, pakliže nešlo o citát, nechtělo psát se s celými odstavci, když stačí znaménko a pár slov, tak dělal poznámky jen stručné. Najednou, kde se vzal, tu se vzal, vynořil se trend vést si zápisník BuDžo.

BuDžo, protože jde o zkratku z anglického Bullet Journal [Bůlit Džurnal], kde slovo bůlit, kulka v onom dvouslovném pojmenování, neznamená, že je zápisník určen jen pro nadšence do střeleckých disciplín. Ne, v zahraničí totiž kulky říkají pomlčkám či jiným znaménkům stojícím před rychlou poznámkou. Základ zápisníku BuDža je opravdu jen v tom zapisovat si krátké, stručné, především jasné poznámky. Kdy podat psu další odčervovací tabletku? Co všechno musím koupit na ten recept, jak mi doporučila kamarádka?

Dalším fenoménem, který klíčí už i v Čechách, je takzvané hygge. Neboli hakuna matata po skandinávsku. Prostě další varianta rady, že je fajn umět hodit starosti za hlavu a sebe do pohody. O což se taky pár let snažím, ne vždy úspěšně. Abych nekroužila kolem horké kaše, některé trendy se nedají přehlédnout. Jako když před pár lety lezla klukům z kalhot pozadí, protože bylo cool nosit kalhoty na třičtvrtě žerdi. A jindy jste ze dne na den ‚in‘ a ani pořádně nevíte, co jste pro to udělali. Nebo jinak:

Jeden kamarád žijící roky v Německu má svůj vlastní, trochu neveselý pohled na vývoj politiky a hospodářství v Evropě. Prohlašuje, že my Češi se nemusíme snažit stůj co stůj západní sousedy dohnat, oni na nás počkají. V tomto duchu zakončím i já. Buďte sví. Dělejte to, co děláte rádi. Trendy přijdou za vámi.

(Tuto i další Medvědomosti do ouška si poslechněte na www.ceskepodcasty.cz nebo v aplikaci Spotify.)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz