Hlavní obsah

1 akcie, která bude těžit z Exodusu společnosti OpenAI

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash.com

Společnost Alphabet integruje své úsilí v oblasti umělé inteligence, což jí dává dlouhodobou výhodu v tomto odvětví

Článek

V prostředí, kterému dominuje technologický pokrok a globální konkurence, technologické společnosti neustále hledají další velkou příležitost. Jednou z takových společností, která čelí výzvám i příležitostem, je OpenAI, jejíž transformační cesta se zdá být bližší ději románu než typické obchodní historii. Společnost zažila značné vnitřní výkyvy, najímala a propouštěla svého zakladatele, několikrát změnila vedení a v poslední době provedla dramatický přechod na ziskový subjekt.

Za poslední rok odešlo ze společnosti více než tucet hlavních zaměstnanců, což vyvrcholilo zářijovým odchodem technologického ředitele (CTO). Takové odchody jsou plné důsledků pro stabilitu startupu, přestože na financování jeho ambiciózních podniků v oblasti umělé inteligence byl získán miliardový kapitál. Jedním z konkurentů, který by mohl na zmatcích v OpenAI vydělat, je společnost Alphabet (GOOG) (GOOGL).

Významným hráčem společnosti OpenAI je její vlastní produkt ChatGPT, konverzační a realistický chatbot, který před dvěma lety vyvolal šílenství kolem umělé inteligence. V určitých souvislostech začal překonávat vyhledávače. Spojenectví OpenAI se společností Microsoft, které pohání její vyhledávač Bing, narušilo monopolní postavení společnosti Google v oblasti vyhledávačů. Na stolních počítačích, kde má Microsoft díky svému proprietárnímu operačnímu systému Windows silnou pozici, se odhaduje, že podíl Googlu na trhu klesl pod 80 %, což je obrovský pokles oproti téměř 90% dominanci, kterou měl před několika lety. Tuto ztrátu podílu na trhu lze přičíst především většímu vlivu služby Microsoft Bing po jejím partnerství s OpenAI.

V případě mobilních zařízení si společnost Google nadále nárokuje téměř 100% podíl na trhu, což je dáno především systémem Android, který vlastní, a rozsáhlými licenčními smlouvami, které sjednává se společností Apple. Jakékoli turbulence, které by OpenAI zažila v důsledku odchodu klíčových pracovníků, by mohly společnosti Google nabídnout příležitost získat zpět ztracené pozice. Výzkumné laboratoře AI společnosti Alphabet dokázaly vyvinout produkty, které se vyrovnají každé nabídce OpenAI. Opětovné jmenování významného lídra v oboru a návrat zakladatele Sergeje Brina znamená odhodlání společnosti Alphabet posílit své schopnosti v oblasti AI. Zatímco společnost OpenAI bojuje s vysokou fluktuací zaměstnanců, Alphabet investuje do udržení talentů ve snaze získat silnější pozici v prostředí AI, kde se bojuje o zákazníky.

Konkurenční výhody společnosti Alphabet přesahují rámec talentů. Společnost se díky dlouholetým strategickým investicím vypracovala na pozici jediného nejbližšího uchazeče, který je schopen vertikálně integrovat dodavatelský řetězec AI. Vyhledávání Google, YouTube a Gmail poskytují týmu špičkových výzkumníků hojná data. Stejně tak společnost již několik let investuje do vývoje vlastních výpočetních čipů s názvem Tensor Processing Units (TPU). Společnost Alphabet se svými vlastními kapacitami na výrobu čipů jednoznačně postupuje v závodě s notoricky známým úzkým místem umělé inteligence: výpočetním výkonem. Dokonce i technologičtí giganti, jako jsou Meta Platforms a Microsoft, ji dohánějí.

Google Cloud je chybějícím dílem skládačky, který vše spojuje dohromady. Jako dceřiná společnost společnosti Alphabet, která se zabývá cloudovými výpočty, nabízí Google Cloud, podpořený výpočetní zdatností TPU a softwarem pro umělou inteligenci vyvinutým v uplynulém desetiletí, kromě pohonu interních operací také své služby pro produkty třetích stran. Jen v posledním čtvrtletí vykázal Google Cloud tržby přesahující 10 miliard dolarů, což svědčí o silném růstu a ziskovosti, které jsou významně dány vertikální integrací napříč společnostmi skupiny Alphabet. Předpokládá se, že tato výhoda se bude s rostoucím využíváním umělé inteligence rozšiřovat.

Ačkoli je umělá inteligence módním slovem již pěknou řádku let, skutečná otázka spočívá v tom, jak se promítne do hmatatelných obchodních výsledků, tj. do zisků. Společnost OpenAI, která letos vydělala 3,7 miliardy dolarů, údajně vykazuje ztráty ve výši 5 miliard dolarů – tento model se zdá být dlouhodobě neudržitelný.

Společnost Alphabet však prokázala jasnou strategii, jak z umělé inteligence vytěžit zisky. Počínaje umístěním reklamy pod výsledky vyhledávání s umělou inteligencí na Googlu, čímž podporuje růst příjmů svého segmentu vyhledávání. V předchozím čtvrtletí vydělal vyhledávač Google téměř 50 miliard dolarů, což významně přispělo ke konsolidovanému provoznímu zisku.

Druhou strategií je zisková dceřiná společnost Google Cloud. Tento titán v oblasti cloud computingu dosáhl v minulém čtvrtletí zisku přesahujícího 1 miliardu dolarů a nadále nabízí perspektivy pro reinvestice. Růst tržeb i rozšiřování ziskové marže by měly v příštích letech pokračovat dvouciferným tempem.

Tyto dva silné proudy dohromady znamenají pro společnost Alphabet jasnou cestu, jak z umělé inteligence vytěžit růst zisků. V nadcházejících letech mohou akcionáři společnosti Alphabet očekávat, že vyhledávání Google a Google Cloud budou dvojicí motorů, které budou hnát výkonnost společnosti.

Za zmínku stojí mimořádný celkový průměrný výnos 774 %, což je výkonnost, která silně převyšuje 167% výnos indexu S&P 500 od roku 2002. Prozíravý tým analytiků prokázal v minulosti důvěru zdvojnásobit hodnotu některých akcií a byl svědkem značných zisků. Současný obrat událostí by mohl představovat vynikající příležitost pro hledače příležitostí, aby zdvojnásobili své investice do těchto akcií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz